Topvrouw Shell: 'We zijn al 100 jaar een fossiele organisatie'
- Nieuws
- Topvrouw Shell: 'We zijn al 100 jaar een fossiele organisatie'
[KRO-NCRV] Wat is de toekomst van de meest winstgevende onderneming van Nederland: Shell? Na het klimaatakkoord bevindt olie- en gasmaatschappij Shell zich in een snel veranderende wereld. Kan het bedrijf vergroenen en tegelijkertijd de multinational blijven die het altijd was? President-directeur Marjan van Loon in De Ochtend op NPO Radio 1: "We zijn al 100 jaar een fossiele organisatie."
Als president-directeur van Shell Nederland is Van Loon verantwoordelijk voor het Nederlandse deel van het Brits-Nederlandse bedrijf. Vandaag vindt in Den Haag een groot festival plaats voor scholen uit het hele land. Kinderen krijgen er te maken met de techniek van de toekomst. Van Loon: In een nieuwe energiewereld zijn nieuwe technieken nodig. We proberen kinderen enthousiast te maken om iets technisch te studeren. Het is belangrijk dat daar in Nederland meer aandacht voor is, anders komen we straks mankracht te kort voor nieuwe techniek.
Fossiel in het dna
Wat betreft die nieuwe techniek, ziet Shell vooral een rol voor zichzelf weggelegd in wind op zee. Het bedrijf wilde afgelopen jaar een groot aandeel nemen in een windpark bij Borssele, maar verloor de opdracht. "We waren te duur, maar het verliezen van één zo'n opdracht betekent niet dat we er niet op in zetten. Op dit moment proberen we een aandeel te krijgen in twee andere parken bij Borssele. Je ziet dat wind op zee steeds competitiever wordt, het verdienmodel zit eraan te komen."
Ondanks deze plannen, is Shell nog steeds afhankelijk van fossiele brandstof. "We zijn een fossiele organisatie, dat zijn we al 100 jaar. Die reserves die we nu nog hebben, zullen we gebruiken, want wereldwijd is er een steeds grotere vraag naar energie. Ik voorzie dat we in elk land een heel andere energiestrategie zullen hebben. Voor Nederland kunnen we inzetten op wind, maar er zijn ook landen die nog jarenlang fossiele brandstof nodig hebben."
Verlagen dividend niet aan de orde
Volgens Jan Rotmans, hoogleraar duurzame transitiekunde, kan Shell veel sneller vergroenen. "Shell stopt in totaal 1,5 miljard euro in groene initiatieven, dat is niet in verhouding met de 30 miljard dollar die ze jaarlijks in olie en gas steken." Volgens Rotmans zit het probleem hem vooral in het uitkeren van dividend aan aandeelhouders. Sinds de Tweede Wereldoorlog heeft Shell nog nooit het dividend verlaagd, maar nu olie- en gas economisch onder druk staat en het bedrijf geld nodig heeft om te investeren in groen, wordt er door critici gezegd dat dividend verlagen onvermijdelijk is. Van Loon ziet daar vooralsnog niks in. Op de vraag of ze liever hoog dividend uitkeert of liever een schone wereld wil, zegt ze: "Wij kunnen allebei."
Bekijk hier het gesprek met Marjan van Loon