Wanneer ben je een goede vader?
- Nieuws
- Wanneer ben je een goede vader?
Ooit was een afwezige vader in Nederland de norm. Maar die tijd ligt definitief achter ons. De vader van nu besteedt maar liefst drie keer zoveel tijd aan zijn kinderen en het gezin als alle vaders daarvoor. Goed nieuws, zou je zeggen. Maar veruit de meeste vaders zijn veel minder betrokken dan ze willen. 60 procent van de vaders zou meer willen doen, terwijl maar 10 procent daarin slaagt. De 'papa-paradox', noemt vaderspecialist David Borman dat. Deze week in DOCS, een aflevering over modern vaderschap en alles over deze paradox.
#217 - De papa-paradox - DOCS
Moederschapsideologie
Dat er in de praktijk nog zo weinig van terecht komt heeft onder andere te maken met de positie van de moeder in Nederland. Voormalig hoogleraar vaderschap Renske Keizer spreekt van een 'moederschapsideologie'. Dat houdt in "dat we eigenlijk vinden dat een moeder een betere opvoeder is dan de vader. En ja, dat is hardnekkig".
"Nederland wordt over het algemeen gezien als een progressief land, maar als we kijken naar wie wat doet in de zorg voor kinderen, dan zijn we heel traditioneel." Neem vader Cedric: "Ik ga gewoon goed op het gevoel dat ik aan het providen ben. Dat voelt gewoon mannelijk!"
Luister ook
![Reportage: Praten over je gevoel als vader](https://radioimages.npox.nl/s3-nporadio1/nyi6vnght7s-20240311-repo-gast.jpg?aspect_ratio=91%3A90&width=90&height=90)
Reportage: Praten over je gevoel als vader
Vadercoach
In De papa-paradox verdiept Misha Koole zich in de wereld van het modern vaderschap. Hij spreekt behalve vaders ook onderzoekers, vaderspecialisten, vadercoaches en volgt zelfs een vadercursus. Hij ontdekt al snel dat veel vaders de lat voor het vaderschap extreem hoog leggen. Maar praten over hun worstelingen, dat doen ze niet. Niet met andere vaders en zeker niet met een coach of therapeut.
Misha zelf durft het wel aan en bezoekt vadercoach Marloes, die menig worstelende vader heeft meegemaakt. Zij vertelt hem het bijzondere verhaal van Sander: "Hij heeft zich heel ongelukkig gevoeld. Het was een soort van postnatale depressie voor vaders. Die bestaat ook zeker".
In gesprek met Sander, die een boek schreef over zijn verhaal, ontdekt Misha nog maar eens hoe groot het taboe is om over dit soort onderwerpen naar buiten te komen: "Ik kreeg reacties variërend van: 'nou dan had je 'm in je broek moeten houden en hou op met janken' tot en met 'nou ik heb hier op zolder nog wel een touw hangen, als je dat allemaal zo kut vindt, dan kan ik je wel een handje helpen'. Dan begrijp ik dus nog beter dat mensen terughoudend zijn om over dit soort dingen naar buiten te komen."
Gerelateerde podcast
![DOCS](https://podcast.npo.nl/data/thumb/docs.300.a5592e4eac9c578d6a30a37a94945276.jpg)
DOCS
DOCS
Iedere week brengt DOCS persoonlijke, indringende documentaires over zeer uiteenlopende onderwerpen. Soms actueel, soms tijdloos, altijd bijzonder. De documentaires van DOCS zijn onder andere te horen in de NPO Luister app, of via de website of app van NPO Radio 1.