De AIVD zat bovenop een aanslag van actiegroep RaRa
- Nieuws
- De AIVD zat bovenop een aanslag van actiegroep RaRa
De aanslag op het ministerie van Sociale Zaken van 1 juli 1993 door de links-extremistische actiegroep RaRa had voorkomen kunnen worden. Zogenoemde 'scannerfreaks', die de verbindingen van de Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD) konden afluisteren, gooiden roet in het eten en de BVD, die RaRa op dat moment op de voet volgde, moest de observatie van RaRa stoppen. Zo blijkt uit aflevering zes van de podcastserie Dossier AIVD van Wil van der Schans en Constant Hijzen.
#6 - Hoe houdt de AIVD extremisten in het vizier? - Dossier AIVD
RaRa was na arrestaties in 1988 aan een tweede leven begonnen. Na een aanslag in november 1991 op toenmalige staatssecretaris Kosto en het ministerie van Binnenlandse Zaken zette de BVD alles op alles om de daders te achterhalen. In de podcast vertelt oud-BVD/AIVD'er Berrie Hanselman dat de BVD met het observatieteam al zag dat er voorverkenningen door RaRa plaatsvonden. Alleen de precieze plaats was nog onbekend.
Het ging echter mis, want zogenaamde scannerfreaks, bekend onder de naam 'Contra Observatieteam' gooiden roet in het eten. Deze groep werd mede gefaciliteerd door criminelen, die ook de bewegingen van de politie wilde weten. Het Contra Observatieteam bracht het BVD observatieteam volledig in kaart, identificeerde safe-houses, plaatste zendertjes onder de auto's van de BVD en legden frequentielijsten aan van de BVD.
De leiding van de BVD besloot het observatieteam daarop terug te trekken, op dat moment het belangrijkste middel om RaRa te kunnen volgen. De dienst bekeek nog wel of er voldoende bewijsmateriaal was om met het Openbaar Ministerie en de politie te delen, maar juristen van de dienst beoordeelden dat als te mager.
De podcast Dossier AIVD is een serie die inzicht geeft in de werkwijze van de dienst. Hij wordt gemaakt door Wil van der Schans (Samensteller Pointer) en Constant Hijzen (Universitair hoofddocent Institute of Global Affairs and Security)
Luister hier naar de afleveringen of download hem in je favoriete podcast-app
Lees ook het achtergrond artikel op Pointer.
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.