Achtergrond
HUMANVPRO

Onderzoek van Argos: Het dubbelleven van Raghdan al-H.

foto: TT News Agencyfoto: TT News Agency
  1. Nieuwschevron right
  2. Onderzoek van Argos: Het dubbelleven van Raghdan al-H.

Een vrijdag in Zweden veroordeelde 'journalist' was spil in een schimmig Iraans spel van spionage, intimidatie en mogelijk zelfs voorbereiding van nieuwe liquidaties op Nederlandse bodem. "Ik vertrouw niemand meer". Argos reconstrueerde het dubbelleven van Raghdan el H.

'Journalist' in de cel wegens spionage

Raghdan al-H. wordt geboeid de rechtszaal in Stockholm binnengebracht. Het is 4 december en de zevende dag van zijn proces. Drie Iraanse Nederlanders zijn overgekomen naar Zweden om tegen hem te getuigen. Raghdan heeft hen volgens de aanklacht bespioneerd en tegen betaling persoonlijke gegevens doorgegeven aan de Iraanse geheime dienst.

Hij ontkent, onder het mom van 'journalistiek werk', maar heeft heel wat uit te leggen. Raghdan onderhield intensief contact met een Iraans telefoonnummer, deelde daar informatie mee en bracht de afgelopen paar jaar een handvol bliksembezoeken aan Teheran. Hij had geen inkomen en alleen op papier een baan bij een restaurant, maar ontving geregeld cash geld.

De deur van de rechtszaal sluit met een bons als het besloten deel van de zitting begint. De veiligheid van de getuigen - bedreigde politieke vluchtelingen - gaat boven openbaarheid. Ook is er informatie van buitenlandse veiligheidsdiensten die niet mag worden onthuld.

"<span

Onderzoek Argos

Argos sprak met Nederlandse doelwitten en kreeg inzage in het strafdossier. Het geeft een onthullende inkijk in de Iraanse flyktingspionage (vluchtelingenspionage) en toont aan hoe Teheran zelfs in Europa tegenstanders dwingt te leven in angst.

Zo wordt in 2017 Ahmad Mola Nissi in Den Haag vermoord. Nissi was een belangrijke voorman van de Ahwazi, een Arabische minderheid in Iran die zich verzet tegen het regime in Teheran. Terwijl de Nederlandse Ahwazi-gemeenschap in shock verkeerd, bestookt een journalist Iraanse Nederlanders met verzoeken om informatie over alles wat er rond de rouwende familie gebeurd.

Zijn naam is Raghdan-al-Khazali, een medewerker van de Zweeds-Arabischtalige nieuwssite Euro-Times. Onder die dekmantel mengt hij zich in app- en Faceboekgroepen. Hij bezoekt conferenties en demonstraties en zoekt contact met medewerkers van Ahwazna TV: het televisiekanaal van de Ahwaz-beweging dat vanuit een professionele studio in Den Haag uitzendt in Iran. Al-Khazali presenteert zich als een sympathisant. Ook hij moet niets hebben van het Iraanse regime, zegt hij.

Ontmaskerd

Alleen zijn honger naar de zelfs de kleinste details over mensen die betrokken zijn bij de Ahwaz-beweging valt op. In februari van dit jaar valt het doek voor ‘journalist’ Khazali, die in werkelijkheid Raghdan al-H blijkt te heten. De Säkerhetspolisen, de Zweede Nationale Veiligheidsdienst, heeft hem dan al maanden in het vizier, nadat door de Nederlandse activisten alarm is geslagen. Als H. vanuit Irak terugvliegt naar vliegveld Arlanda bij Stockholm, wordt hij direct na aankomst aangehouden. Hij heeft een arsenaal aan telefoons en simkaarten bij zich. De apparatuur bevat een schat aan belastende informatie.

H. blijkt over Nederlandse Ahwaz-activisten gedetailleerde informatie te hebben doorgespeeld aan Iran. Ook heeft hij elders in Europa actief contact gezocht met prominente figuren uit de beweging. Op Habib Jabor, een Ahwaz-leider en voorzitter van de onafhankelijkheidsbeweging ASMLA, werd in september 2018 ternauwernood een moordaanslag voorkomen.

Lees meer over de banden tussen H. en het Iraanse regime.

Gisteren werd H. veroordeeld voor zijn spionageactiviteiten tot 2,5 jaar cel. Volgens de Zweedse rechter is overtuigend bewezen dat hij in opdracht van het Iraanse regime heeft gespioneerd. Openbaar aanklager Hans-Jörgen Hänström zegt in gesprek met Argos dat de rechtszaak een duidelijk signaal is dat Zweden het niet pikt dat Iran in Europa spionnen inzet tegen vluchtelingen. Raghdan al-H spioneerde volgens hem systamatisch, lanngdurig en met een levensgroot risico op ‘vervolging, ernstig letsel of dood van oppositionele Ahwazi of hun familieleden’.

Lees meer over deze zaak op de website van Argos.

Meer journalistiek speurwerk?

Argos is het onderzoeksjournalistiek programma van de VPRO en HUMAN. Je hoort Argos op zaterdag van 14.00 tot 15.00 uur op NPO Radio 1. Terugluisteren kan via je favoriete podcastapp of via de website van NPO Radio 1. Volg Argos ook via Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie