Binnenland
BNNVARA

Rabobank wil boeren in de toekomst verplichten om duurzamer te produceren

foto: E.Walvischfoto: E.Walvisch
  1. Nieuwschevron right
  2. Rabobank wil boeren in de toekomst verplichten om duurzamer te produceren

In Vroege Vogels zegt Barbara Baarsma dat de Rabobank boeren in de toekomst wil gaan verplichten duurzamer te gaan produceren.

Barbara Baarsman: Ons eten komt van te ver

Baarsma ziet de huidige Corona crisis als een uitgelezen moment om te komen tot die kortere voedselketens en duurzamere productiemethoden. Nu wordt namelijk nog 75 procent van ons geproduceerde voedsel geëxporteerd, terwijl er tegelijkertijd de helft van ons consumentenvoedsel wordt geïmporteerd. Dus, het roer moet om, vindt de directievoorzitter van de Rabobank.

30.000 kilometer voor een hap

Een gemiddelde hap heeft 30.000 kilometer afgelegd voor die op ons bord ligt. Ook voedsel dat op Nederlandse bodem is verbouwd, maakt vaak een lange omweg. In het buitenland wordt het bijvoorbeeld verwerkt tot hapklare producten die uiteindelijk weer belanden in de schappen van Nederlandse supermarkten. Baarsma: "Als we inzetten op korte ketens naast de internationale ketens, is de leveringszekerheid van ons voedsel uiteindelijk beter geborgd."

Sinds het uitbreken van de coronacrisis lijkt de afstand tussen boer en consument echter steeds kleiner te worden. Initiatieven als 'Support your locals' en 'Boeren voor buren' sluiten perfect aan bij de groeiende behoefte in de maatschappij om op een andere manier om te gaan met waar ons voedsel vandaan komt en hoe het geproduceerd wordt.

De Rabobank financiert 85% van onze boeren. Het komt dus niet als een verrassing dat Barbara Baarsma, directievoorzitter Rabobank Amsterdam deze verandering aanmoedigt.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Sturen in bodemkwaliteit

Boeren worden in eerste instantie verleid om meer te investeren in korte ketens, reductie van CO2 en dierenwelzijn, door gunstigere voorwaarden van de bank bij leningen. "Dat is geen geitenwollen-sokkendroom," zegt Baarsma. "Wij als bank voelen die verantwoordelijkheid. Het is nu tijd om bij te sturen, omdat we door alle ecologische grenzen zijn heengegaan."

Een van de manieren om boeren daarin te sturen is de bodemkwaliteit. Net als het energielabel bij huizen, zouden boeren een label krijgen voor de kwaliteit van hun grond. Hoe hoger de kwaliteit, hoe gunstiger de voorwaarden van de bank. Een bodemcoach zou boeren moeten helpen om de grond te verbeteren.

Impactlening

De Rabobank heeft ook het plan om boeren die goed scoren qua biodiversiteit een rentekorting te geven. In het kader daarvan kregen melkveehouders in Drenthe vorig jaar mei een impactlening, omdat ze zich sterk maken voor biodiversiteitsherstel in Nederland.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie