'Nobelprijs voor de wiskunde' voor het eerst naar een vrouw
- Fragmenten
- 'Nobelprijs voor de wiskunde' voor het eerst naar een vrouw
De Amerikaanse Karen Uhlenbeck is de eerste vrouwelijke winnaar van wat de ‘Nobelprijs* voor de wiskunde’ wordt genoemd: de Abel-prijs. Uhlenbeck deed onder meer baanbrekend werk op het gebied van geometrische analyse. Zo zou haar wiskundige beschrijving van de vormen van zeepsop(!) zowel wiskundigen als fysici bijzonder veel hebben opgeleverd.
En toch is het onderzoek in wiskunde zo gespecialiseerd dat we amper iemand in Nederland konden vinden die over het werk van Uhlenbeck kan of durft te vertellen. Gelukkig vonden we Sonja Cox (universitair docent kansberekeningen aan de Universiteit van Amsterdam en het Koninklijk Wiskundig Genootschap) bereid om ons even in de wereld van Ulenbeck proberen mee te nemen. Cox vertelt ons ook hoe klein het aantal vrouwelijke wiskundigen in Nederland is.
* Officieel is het geen echte Nobelprijs, maar deze wordt wel jaarlijks door de Noorse academie voor Wetenschap en Letteren uitgereikt met het uitdrukkelijke doel om een wiskundig equivalent voor een Nobelprijs te hebben. Soms wordt de Fieldsmedaille ook als de wiskundige Nobelprijs genoemd, maar die vergelijking gaat niet helemaal op.