Fragment

Parkinson kan zich vanuit de maag naar de hersenen ontwikkelen

  1. Fragmentenchevron right
  2. Parkinson kan zich vanuit de maag naar de hersenen ontwikkelen

De ziekte van Parkinson is een neurologische ziekte waarbij misvormde eiwitten in zenuw- en hersencellen samenklonteren en gezonde eiwitten aanzetten om hetzelfde te doen. Dit leidt tot een voorlopig ongeneeslijk proces waarbij zenuwcellen langzaamaan afsterven. Hoewel de oorzaken voor deze misvorming nog niet goed bekend zijn, is Parkinson desondanks in het aantal diagnoses de sterkst stijgende neurologische ziekte ter wereld.

Parkinson wordt typisch als een hersenziekte beschouwd, maar Amerikaanse onderzoekers hebben een belangrijke aanwijzing gevonden dat de ziekte mogelijk niet in de hersenen hoeft te beginnen. Voor het eerst toonden ze aan dat de misvormde eiwitten (ook wel misvormde alfa-synucleïne genoemd) zich vanuit de maag via een belangrijke zenuwverbinding (de Nervus Vagus) naar de hersenen kunnen verspreiden.

Dit deden ze door de misvormde eiwitten bij muizen aan de binnenkant van de maag in te brengen. Na een maand arriveerden de misvormde eiwitten in de hersenen, waarna ze zich verder verspreiden en de muizen in 6 maanden tijd de typische Parkinson-stadia begonnen te doorlopen. (Van een verminderd reukvermogen, een typisch Parkinson-verschijnsel, bleven de muizen echter gespaard.) 

Hoewel het onderzoek op muizen (dus niet op mensen) plaatsvond en niet aantoont dat Parkinson altijd in het maag- en darmstelsel begint, bevestigt het wel het vermoeden dat het allereerste stadium van Parkinson ook in de zenuwen van het spijsverteringsstelsel kan beginnen. Ook vonden eerdere onderzoeken belangrijke linken tussen Parkinson en het maag- en darmstelsel. Bas Bloem, hoogleraar in de neurologie (Radboud-UMC), vertelt ons over de waarde van dit onderzoek.

N.B.: Het wegnemen van de blinde darm verkleint wel de kans op het krijgen van Parkinson maar biedt geen volledige bescherming. Een vergrote kans op Parkinson door het consumeren van melkproducten verwijst naar de mogelijke aanwezigheid van pesticiden in de melk. Desondanks is dit voorlopig een statistisch en geen causaal verband.