Thierry Baudet: 'Midden-Oosten neemt toch vluchtelingen op'
- Nieuws
- Thierry Baudet: 'Midden-Oosten neemt toch vluchtelingen op'
"Het Midden-Oosten neemt überhaupt geen vluchtelingen op." Die uitspraak deed Thierry Baudet, leider van Forum voor Democratie, in Buitenhof. In het programma was hij in een verhitte discussie verwikkeld met GroenLinks-Kamerlid Bram van Ojik. Een bijzondere uitspraak, die Lammert de Bruin al snel als onjuist kon bestempelen in Feit of Fictie. Baudet zelf komt er nu ook op terug.
Video niet beschikbaar
De leider van Forum voor Democratie deed de uitspraak in een gesprek over het zogeheten Marrakesh-vluchtelingenpact. "Wij zijn hiermee (met het pact, red.) de pisang, maar Afrika en het Midden-Oosten negeren dit', zei Baudet. "Het Midden-Oosten neemt überhaupt geen vluchtelingen op. Wij binden onszelf, en zij zullen het negeren."
Enorme aantallen vluchtelingen
Tot 'het Midden-Oosten' worden over het algemeen Bahrein, Egypte, Irak, Iran, Israël, Jemen, Jordanië, Koeweit, Libanon, Oman, Palestina, Qatar, Saoedi-Arabië, Syrië en de Verenigde Arabische Emiraten gerekend. Turkije wordt soms ook meegeteld.
Hoeveel vluchtelingen komen dan precies uit die landen? Eveline Meltzer van VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR vertelt over de cijfers: "Als je Turkije meerekent, dan is dat het grootste land qua vluchtelingen. Zij hebben er 3,5 miljoen opgenomen. Maar ook verderop in de regio zijn er enorme aantallen vluchtelingen aanwezig. In Jordanië is één op de vier mensen vluchteling, in Libanon zelfs één op zes."
De Golfstaten
De Forum voor Democratie-leider geeft toe dat deze cijfers inderdaad kloppen. "Het klopt dat er een aantal staten in het Midden-Oosten is dat wel vluchtelingen accepteert. Ik heb het ook later in het gesprek gespecificeerd: ik had het over de Golfstaten. Bahrein, Saudi-Arabië, Qatar, enzovoort."
Daarnaast ziet Baudet een verschil tussen de manier waarop westerse landen vluchtelingen behandelen en hoe de staten in het Midden-Oosten dat doen. "Zij nemen die mensen op, maar doen dat niet zoals wij mensen opnemen: met als gedachte dat ze een paspoort krijgen. Die mensen blijven daar vaak tot in de derde generatie in zo'n kamp zitten. Dat is een belangrijke nuancering."
Radio EenVandaag
Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.