Geen Aziatische rolmodellen: 'Ik wilde wit zijn'
- Nieuws
- Geen Aziatische rolmodellen: 'Ik wilde wit zijn'
Schrijver Reza Kartosen-Wong groeide op in het Nederland van de jaren zeventig zonder Aziatische rolmodellen. "Alle helden in tv-series waren wit. Ik heb wel een moment gehad dat ik zelf graag wit wilde zijn." Als het aan hem ligt groeit zijn zoontje op in een inclusief Nederland en kan hij zichzelf wél herkennen in boeken of op tv. Daarom schreef Kartosen-Wong het kinderboek Waar is mijn Noedelsoep?
Video niet beschikbaar
Meneer Cheung uit Ik Hou van Holland
In zijn promotieonderzoek naar mediagebruik onder Aziatische Nederlanders concludeert Kartosen-Wong dat Aziatische landgenoten zich juist door deze stereotypes en afwezigheid van rolmodellen afkeren van Nederlandse producties. "Meneer Cheung uit Ik Hou van Holland doet veel Chinese Nederlanders pijn. Hij doet hen denken aan hun hardwerkende ouders die, doordat ze in restaurants werkten, niet aan taalontwikkeling konden doen. Dat wordt zo geridiculiseerd."
Volgens Kartosen-Wong herkennen Aziatische jongeren zich niet in Nederlandse films en series en laten ze die daarom links liggen. En dat is een gemiste kans voor de entertainmentindustrie, vindt Kartosen-Wong, want in Nederland leven bijna een miljoen mensen met een Aziatische achtergrond.
Kinderboek
"Beeldvorming en de ontwikkeling van het zelfbeeld begint al jong", zegt Kartosen-Wong. Daarom besloot hij in zijn strijd voor een inclusieve en diverse samenleving te beginnen met een kinderboek dat hij samen met zijn vrouw schreef. In het boek is de hoofdpersoon Sam-Ming. Een jongetje van een jaar of vijf met een Aziatische achtergrond. Het is geschreven met zijn eigen vijfjarige zoontje én zijn school in het achterhoofd. "We willen heel duidelijk laten zien dat hij onderdeel is van een inclusieve, Nederlandse gemeenschap."