Mag je claimen dat je het lekkerste paasbrood bakt?
- Nieuws
- Mag je claimen dat je het lekkerste paasbrood bakt?
[AVROTROS] Reclamefolders staan vol met advertenties van bakkers die zeggen dat zij het lekkerste paasbrood bakken. Mag je dat zomaar claimen?
Video niet beschikbaar
Je kan er niet omheen deze dagen aangezien het volgende week Pasen is: paasbrood. Elke bakker en supermarkt heeft wel een paasbrood in het schap liggen. Zo ook Bakker Bart, die belooft dat ze het lekkerste paasbrood bakken. Waar is dat op gebaseerd? We bellen met Bakker Bart met de vraag of dat getest is en dat blijkt al meteen onduidelijk te zijn. "Voor ons is die sowieso het lekkerst", reageert een medewerker.
Ook Bakkerij Steenbergen uit Meppel verkoopt paasbrood. Zij zijn zelfs verkozen tot beste paasbrodenbakker van Nederland. De bakker reageert dat "het wel getest is, ook op smaak, dus we zijn de eerste geworden. Of het ook het beste paasbrood van Nederland is durf ik zo niet te zeggen".
BN De Stem zegt dat Bakker Van der Steen in Made het lekkerste paasbrood van Nederland maakt. Hoe kan het toch dat al die bakkers claimen dat hun paasbrood het lekkerst is? "Ja, maar dat zegt iedereen. Je hebt verschillende organisaties van bakkers en Bakker Bart heeft niets met ons te maken", zo legt Van der Steen uit, die aangesloten is bij "de echte bakkers met dat poppetje".
Mag je dit claimen?
Marketingdeskundige Max Kohnstamm zegt dat elke bakker mag claimen dat hij het lekkerste paasbrood maakt. "Het is per definitie een subjectief begrip. Wanneer een bakker claimt dat hij het lekkerste paasbrood heeft behoort de consument toch wel te snappen dat de bakker zijn eigen paasbrood het lekkerst vindt, maar dat dit geen objectieve waarheid is."
Wanneer is er sprake van misleiding?
Anders wordt het als je gaat adverteren met 'als beste getest'. Volgens Kohnstamm mag je dat alleen roepen als je dat kan baseren op een serieuze test. "Tal van andere claims mogen ook, zolang ze maar aantoonbaar juist zijn." Kohnstamm zegt dat er sprake is van misleiding als een aanbieder misleidende informatie verstrekt over de aard of samenstelling van een product. "Online wordt er massaal en moedwillig misleid, met name rond de tijdelijkheid van een prijsvoordeel ('alleen vandaag x-procent korting' of 'laatste plaatsen tegen deze prijs') en de beschikbaarheid (nog drie plaatsen beschikbaar)."
Mag je claimen dat je het lekkerste paasbrood bakt?
Reageren?
Dat kan onder dit artikel op de website van Radar of plaats een reactie op de Facebookpagina van Radar. Dit artikel en meer consumentennieuws in je mailbox? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief van Radar.