We mogen weer lekker fietsen: 13 tips voor het onderhoud
- Nieuws
- We mogen weer lekker fietsen: 13 tips voor het onderhoud
[AVROTROS] De vrieskou heeft het land verlaten, de lente is in aantocht en dus de hoogste tijd om de fiets weer te pakken. We gebruiken de fiets niet alleen recreatief, maar ook om van alles te vervoeren. Hoe zorg je dan dat je tweewieler in de beste conditie blijft?
We mogen weer lekker fietsen: 13 tips voor het onderhoud
Nederland is het fietsland bij uitstek. Nergens op de wereld wordt er zoveel gefietst als in Nederland. Uit een schatting van de BOVAG in 2016 blijkt dat we samen in 2015 zo'n 22,5 miljoen fietsen hadden. Dat waren er 200.000 meer dan in 2015. Per persoon hebben we dus meer dan één fiets. De laatste jaren fietsen we ook steeds meer. Dat heeft natuurlijk vooral te maken met de opkomst van de elektrische fiets. Hoewel het aantal verkochte fietsen sinds het topjaar 2007 blijft dalen, blijft de omzet van de fietsenbranche op niveau. E-bikes spelen daar een belangrijke rol in, er worden er steeds meer verkocht ten opzichte van gewone fietsen. Cijfers van de BOVAG laten zien dat in 2016 bijna een derde van alle nieuwe fietsen elektrisch waren. Voor fietsenwinkels goed nieuws, want die fietsen hebben allemaal onderhoud nodig.
Onderhoud verschilt per soort fiets
Elke soort fiets vergt een ander soort onderhoud. Daarnaast zijn de weersomstandigheden en het soort wegen waarop gereden wordt van invloed op het onderhoud. Bij stadsfietsen zijn lekke banden, kapotte verlichting en defecte remmen de meest voorkomende klachten. Sportfietsen kennen andere problemen, zoals een kapotte ketting of versleten tandwielen of lagers. E-bikes kennen vooral veel klachten zoals batterijen die leeg zijn en elektronische storingen.
Fietsen worden steeds beter
Nederlanders brengen hun fiets zo'n anderhalf keer per jaar naar de fietsenmaker, al dan niet voor onderhoud of om een klacht op te lossen, aldus Berend van Loon van Snel Fietsen. "Bij e-bikes is dat twee keer zo veel. Het onderhoud van e-bikes is vaak niet rendabel voor een fietsenmaker, omdat het onder service en garantie valt." Goede e-bikes kosten tussen de vijftienhonderd en vier- tot vijfduizend euro zegt Van Loon. "De laatste jaren is er veel veranderd en verbeterd, zoals de motor, batterij, software en de computer."
Tips
Waar kan je nou op letten als het gaat om fietsonderhoud? Zijn er dingen die je zelf kan doen of moet je voor elk klein ding naar de specialist?
- Laad de accu van je elektrische fiets altijd op op kamertemperatuur. Accu's houden van een warme omgeving.
- Veel mensen maken de ketting veel te vet. Vermijd dat. "Een paar druppeltjes is al genoeg om hem te smeren. Een te vette ketting verzamelt ook snel vuil." Gebruik geen spuitbus, dan spuit je er namelijk geheid naast. Maak de ketting schoon voordat je hem invet.
- Let op je bandenspanning. Je banden slijten dan minder, het is beter voor je stuurgedrag, remgedrag en wegligging. Achterbanden moeten volgens Van Loon zeker twee tot drie jaar meegaan, een voorband een jaar langer.
- Wist je dat je je frame kan waxen met een dun filmlaagje? Daarmee bescherm je de fiets tegen de elementen, in bijvoorbeeld een vochtige schuur of als de fiets buiten staat.
- Goedkoop is duurkoop als het gaat om binnenbanden. Die gaan namelijk veel sneller lek. Zorg ook hier weer dat de bandenspanning op peil is.
- Heb je een afgebroken spaak? Repareer hem dan zo snel mogelijk. Het wiel raakt uit balans als er één of twee kapot zijn.
- Probeer trommelremmen niet zelf te vervangen. Daar heb je speciaal gereedschap voor nodig. Kies bij remblokjes voor de sterkste rem die er is. Die kan je ook makkelijk zelf vervangen.
- Ben je niet zo handig? Overweeg dan een cursus waarmee je leert hoe je onderweg banden kan plakken en hoe je een rem of spaak repareert.
- Breng je fiets regelmatig langs voor een onderhoudsbeurt. Je fiets wordt dan op allerlei punten nagelopen en daarmee verleng je de levensduur van je fiets.
- Heb je fietsverlichting op batterijen? Vervang dan jaarlijks de batterijen. Ze kunnen er namelijk zomaar mee stoppen.
- Het is voor de accu van een e-bike niet goed om lange tijd stil te staan. Probeer dus ook in de winter als je dan niet fietst, toch even te fietsen. Ben je lange tijd niet aan het fietsen, bewaar dan de accu binnen op een temperatuur van minimaal zestien graden.
- Maak je fiets regelmatig schoon. Doe dat met warm water, een borstel en fietsreiniger. Vermijd een hogedrukspuit, daarmee kan je water spuiten in de trapas en versnellingsnaaf.
- Gebruik speciale teflon-fietsolie. Die stoot vuil af en is ook vuilwerend.
Video niet beschikbaar
Reageren
Dat kan onder dit artikel op de website van Radar of plaats een reactie op de Facebookpagina van Radar. Dit artikel en meer consumentennieuws in je mailbox? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief van Radar.