Keltisch zeezout vijf keer duurder dan gewoon zout
- Nieuws
- Keltisch zeezout vijf keer duurder dan gewoon zout
[AVROTROS] Het Vochtig Keltisch Zeezout van Pit&Pit heeft in ieder geval een andere kleur, namelijk licht bruin-grijs. Het heeft ook een veel grotere korrel dan gewoon zout en het is vochtiger. Het is ook een stuk duurder. Het Keltische zeezout wordt met de hand gewonnen uit zeewater aan de Frans Atlantische kust van Bretagne. Pit&Pit claimt dat het 'het meest natuurlijke zeezout is dat je kan vinden'.
Keltisch zeezout vijf keer duurder dan gewoon zout
Zout is altijd natuurlijk. Zeezout wordt gewonnen door zeewater te laten verdampen waardoor je alleen het zout overhoudt. Dat doen ze in Frankrijk en Noord-Duitsland aan de kust. Op Aruba wordt ook zout uit zeewater gewonnen. In grote bekkens wordt door de zon het water verdampt tot er alleen zout overblijft.
Zout uit de bodem
In Nederland wordt veel zout gewonnen, maar niet uit zeewater. Het Nederlandse zout komt uit miljoenen jaren oude zoutlagen diep in de Nederlandse bodem in Twente, Groningen en Friesland. Het zout wordt gewonnen door zogenaamde oplosmijnbouw. Hiervoor worden putten geboord tot in de zoutlaag. Daar wordt water in gepompt waarmee het zout wordt opgelost. Dat zoute water wordt bovengronds verdampt waardoor het zout overblijft. Zo werd in 2014 volgens de Rijksoverheid 6,5 miljoen ton zout geproduceerd.
Aan Nederlands keukenzout wordt vrijwel altijd jodium toegevoegd. Aan zeezout niet.
Keltisch Zeezout is natter
Volgens zoutdeskundige drs. Theo Jurriens is zout een natuurlijk product, ook als het uit de Nederlandse bodem komt. De Nederlandse zoutlagen zijn in ieder geval honderden miljoenen jaren oud. Het onbehandelde vochtige Keltisch Zeezout ziet er vooral anders uit omdat het natter is en een grote korrel heeft. Hoe droger en hoe fijner: hoe witter het zout. Maar de grijze kleur heeft ook wel iets te maken met het gebied waarin het zout gewonnen wordt. Zo is zout uit de Himalaya lichtroze van kleur.
Andere smaakbeleving
Vochtig Keltisch Zeezout smaakt volgens de klantenservice van Pit&Pit anders dan gewoon zout. "Dat zit hem in de smaakbeleving", zegt zoutdeskundige Theo Jurriens. "Onze tong is niet zo goed in het proeven van zout. Maar zo’n grote zoutkorrel smelt wel op een andere manier in je mond."
Ook claimt het bedrijf dat het Keltisch Zeezout een heel gevarieerde mineralensamenstelling heeft. Inderdaad kunnen verschillende soorten zout ook verschillende samenstellingen hebben. Zo kan er in de ene zoutsoort meer of minder natrium, kalium of magnesium zitten dan in de andere.
Bijna zes keer duurder
Gemiddeld kost een kilo keukenzout in de supermarkt 35 cent. Voor een kilo vochtig Keltisch Zeezout, van welk merk dan ook, ben je al snel meer dan 2 euro per kilo kwijt.
Reageren?
Dat kan onder dit artikel op de website van Radar of plaats een reactie op de Facebookpagina van Radar. Dit artikel en meer consumentennieuws in je mailbox? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief van Radar.