Potatopirate levert niet en betaalt ook niets terug
- Nieuws
- Potatopirate levert niet en betaalt ook niets terug
[AVROTROS] Radar kreeg de afgelopen weken veel klachten van mensen die bestelden bij webshop Potatopirate, maar niets geleverd hebben gekregen. Het gaat om honderden euro's per klant. Zij bestelden fietsen, drones en andere elektronica. De beheerder van de website zegt dat hij opgelicht is door een stel Chinezen, maar dat trekken de gedupeerden in twijfel.
Potatopirate levert niet en betaalt ook niets terug
Al een maand lang loopt er een populair topic op het Radarforum waar flink gediscussieerd wordt over het bedrijf Potatopirate.
Zo kregen we ook het verhaal binnen van Angelique Stuut. Haar zoon kocht een JBL Box ter waarde van 159 euro. Ze heeft verschillende keren contact gezocht met Potatopirate.eu, maar elke keer kreeg ze een nieuw smoesje te horen waarom er niet geleverd wordt. "We worden er gek van", zegt Angelique. De zoon van Stuut wil de eigenaar al thuis opzoeken om z'n geld op te halen, maar "we weten niet waar hij woont". Stuut merkt op dat er meerdere gedupeerden zijn van Potatopirate en start daarom een WhatsApp-groep waar iedereen z'n verhaal kan doen. "Daar wist hij (de eigenaar red.) gewoon in te infiltreren. Hij gaf een valse naam op en zo voegden we hem toe, omdat we dachten dat hij ook gedupeerd was. Hij verzint het allemaal aan elkaar. Niks van wat hij zegt kunnen wij controleren." De eigenaar van PotatoPirate heeft meerdere keren toegezegd dat hij het geld zou terugbetalen "na het weekend". "We hebben inmiddels al zoveel weekenden gehad dat ik er niet meer op vertrouw. Nu is er een vaag verhaal over een rechtszaak waar hij miljoenen uit verwacht. Het zou mooi voor hem zijn, maar wij moeten het nog zien."
Fiets wordt niet geleverd
Floortje Olders bestelde voor 430 euro een fiets van het merk Gazelle. Volgens BikeStoreXL (dat ook een bedrijf is van dezelfde eigenaar als Potatopirate) waren er problemen met de levering. Een paar weken geleden vertelde hij dat er zeven bussen van DHL klaar stonden om alle fietsen te leveren, maar die bussen zijn bij mij nooit aangekomen. "We zitten al tijden achter hem aan, maar we hebben nog steeds het geld niet. Als ik in mijn mail kijk, zie ik dat hij eerder al beloofde dat we eind september ons geld terug zouden krijgen. We zitten nu al in oktober en het is er nog steeds niet." Floortje gelooft de eigenaar van het bedrijf niet meer.
'Ik ben opgelicht door Chinezen'
Frans van Daelen is eigenaar van Potatopirate. Hij zegt dat hij is opgelicht door twee Chinezen en een Nederlandse jurist. "Ik zou voor hen de bankrekening en een werkmaatschappij regelen, zodat zij aan het einde van het jaar daarmee een webshop konden opzetten. Daar zou ik dan 1000 euro per maand voor krijgen, maar dat geld heb ik nooit gehad. Mijn contactpersoon in Nederland vertelde ook dat hij eruit gegooid is, waardoor ook hij niks meer voor mij kan doen."
'Ik weet niet wanneer ik ga terugbetalen'
Van Daelen voelt zich verantwoordelijk voor de mensen die de afgelopen tijd in zijn webshop producten bestelden. "Ik ga ze ook terugbetalen, maar ik weet niet wanneer. Ik ben op dit moment bezig met een grote rechtszaak tegen de staat, waaruit ik miljoenen verwacht te ontvangen binnen twee maanden. De staat heeft namelijk mijn database gebruikt, waardoor ik nu een rechtszaak tegen hen moet starten. Dat staat los van Potatopirate, maar met dat geld kan ik wel alle rekeningen betalen." Volgens Van Daelen gaat het om "maar 80.000 euro". "Dat is niet zoveel geld als je bedenkt dat ik miljoenen verwacht."
Terugbetaling
Het is onbekend wanneer Van Daelen zijn geld krijgt, maar dat hoopt hij volgende week wel te weten. "Ik verwacht dat het binnen twee maanden is opgelost. Dan krijgen al die mensen hun geld terug. Dat weten ze ook en ze zijn allemaal gerustgesteld."
'Verhaal stinkt'
Caspar Janssens is advocaat bij Kneppelhout & Korthals Advocaten. Hij zegt het volgende over de gang van zaken bij Potatopirate: "Dit verhaal stinkt aan alle kanten. Het bedrijf is gewoon van meneer Van Daelen. Die heeft zelf de verplichting om terug te betalen." Janssens zegt dat je een rechtszaak zou kunnen beginnen, of een incassobureau of deurwaarder er achteraan zou kunnen sturen. Janssens zegt dat je het best aangifte kan doen.
Reageren? Dat kan onder dit artikel op de website van Radar of plaats een reactie op de Facebookpagina van Radar. Dit artikel en meer consumentennieuws in je mailbox? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief van Radar.
Video niet beschikbaar