Binnenland

12 tips voor veilig rijden in de winter

foto: ANP Fotofoto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. 12 tips voor veilig rijden in de winter

[AVROTROS] De eerste vorstdag is een feit, het ijs staat op de autoruiten en de komende weken gaan de temperaturen omlaag. Wat moet je doen om met je auto goed de winter door te komen?

Video niet beschikbaar

Volgens Jos van der Drift, auto-expert van de ANWB, zijn winterbanden in Nederland vooral nodig als het echt koud is en het glad kan worden. Het rubber van een winterband is zachter en soepeler bij kou. Het speciale profiel van de band geeft meer grip, juist ook op sneeuw. Die banden kunnen dus echt verschil maken.

Sneeuwkettingen zijn in Nederland verboden, omdat ze hier al snel het wegdek zouden beschadigen. In de Alpenlanden is de sneeuw en ijslaag op de weg zo dik, dat daar geen gevaar voor is. In Oostenrijk zijn winterbanden bij winterse omstandigheden verplicht tussen 1 november en 15 april. Buiten deze periode kan in de bergen het gebruik van winterbanden ook verplicht zijn. In Duitsland geldt niet een vaste periode, maar je banden moeten wel geschikt zijn voor winterse omstandigheden. Dat kunnen dus ook moderne all-season-banden of all-weather-banden zijn. Let op: all-seasons en all-weathers zijn geen vervanger van winterbanden.

IJsvorming en sneeuw

Zorg dat je voorbereid bent op vorst, gladheid en sneeuw. Zet je wekker wat vroeger. Om het ijs van je ruiten af te krijgen, heb je een ijskrabber nodig. Een isolatiedekentje, de vorige avond geklemd onder je wissers, scheelt veel werk. Als je ruitenontdooier gebruikt is een raamtrekkertje handig om je ruit schoon te krijgen. Een veger heb je nodig als je auto onder de sneeuw zit. Start de motor pas als je wegrijdt, met de blower aan. Na 500 meter is je ruit al ontwasemd. Je bent verplicht om je auto rondom ijsvrij te maken, zodat je goed zicht hebt. Sneeuw moet ook echt helemaal van de auto af. Je riskeert een boete van tweehonderddertig euro als je het niet doet.

Accupech is winterpech

In de winter staat de dode accu op nummer een van alle pechgevallen. Vooral na de eerste echte nachtvorst regent het meldingen bij de ANWB. Als het onder nul is neemt de capaciteit van de startaccu behoorlijk af en de zwakke broeders vallen dan gelijk door de mand. Als hij het de vorige dag nog deed, kan hij de volgende dag ineens niets meer doen. Je kan vorstschade aan je ruitenwissers voorkomen door er een kurkje onder te zetten. Dan kleeft de wisser niet aan de ruit. Verder kan er met een goed en regelmatig onderhouden auto weinig mis gaan in de winter.

Gladheid

Het kan gebeuren dat het door gladheid moeilijk is om weg te rijden uit stilstand. Rijd weg in de tweede versnelling: weinig gas geven en de koppeling heel rustig op laten komen. Verder bestaan er ook wegrijmatjes en een soort autosokken, die je als een hoes om je band slaat.

12 tips voor veilig rijden in de winter

Reageren?

Dat kan onder dit artikel op de website van Radar of plaats een reactie op de Facebookpagina van Radar. Dit artikel en meer consumentennieuws in je mailbox? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief van Radar.

Ster advertentie
Ster advertentie