Binnenland

Foute rookgaskanalen gevaarlijk voor gezondheid

foto: ANP Fotofoto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Foute rookgaskanalen gevaarlijk voor gezondheid

[AVROTROS] Ieder jaar komen minimaal vijf tot tien mensen om het leven door een koolmonoxidevergiftiging en raken vele honderden erdoor gewond. Uit onderzoek blijkt dat deze ongevallen vaak veroorzaakt worden door lekkende gemeenschappelijke rookgasafvoeren of verkeerd aangesloten ketels in appartementencomplexen. Toch weten veel bewoners van zo'n complex helemaal niet of hun rookgasafvoer veilig is én dat kan leiden tot gevaarlijke situaties.

Video niet beschikbaar

In het appartementencomplex van Hans Eekels werd onlangs ontdekt dat er iets goed mis was met de rookgasafvoer. "Bij de bouw van ons appartement in 2006 zijn onderdruk-cv-ketels (VR) aangesloten op een gezamenlijk rookgaskanaal. In de periode tussen 2016 en 2019 zijn door een installateur bij zes bewoners nieuwe HR-ketels geplaatst die werken op overdruk. Daar zijn de rookgaskanalen niet voor geschikt. Er is nu een potentieel gevaarlijke situatie ontstaan."

Verschil tussen VR- en HR-ketels en afvoeren

Voor appartement-bewoners is het belangrijk om te weten of hun rookgasafvoer geschikt is voor VR- of HR-ketels. HR-ketels zorgen namelijk voor een hoger rendement door onder meer condensatie van de waterdamp in de rookgassen. Daarbij komt ook koolmonoxide vrij. Je zou denken dat het niet uitmaakt door wat voor type rookgasafvoer die gassen naar buiten gaan, maar dat is dus wel zo. Het kan zelfs levensgevaarlijke situaties opleveren. "Vaak is een VR-kanaal al wat ouder waardoor het kan voorkomen dat die op sommige plekken niet lekdicht is. Daarbij kan risico ontstaan voor koolmonoxidebesmetting", legt Fred Vos van Techniek Nederland uit.

Welk kanaal zit in jouw complex en is het veilig?

"Die vraag is lastig te beantwoorden", zegt Kees Oomen van VvE Belang. "De afvoer zit meestal in een leidingschacht en is niet zichtbaar. Met een camera kan een inspectie worden uitgevoerd, maar daarmee kan alleen zichtbare schade worden vastgesteld. Of de verbindingen voldoende luchtdicht zijn weet je dan nog niet." Een makkelijke oplossing is om het VvE-bestuur hiernaar te vragen.

Vve niet op de hoogte vervanging ketels

Oomen is ervan overtuigd dat veel nieuwe ketels op oude kanalen zijn aangesloten. "Exacte getallen zijn niet bekend, omdat binnen de VvE de ketel meestal vervangen wordt door een appartement-eigenaar zonder dat de VvE hier weet van heeft. Met wat wij in de praktijk tegen komen kan er wel gezegd worden dat meer dan 85% van de ketels in de afgelopen jaren is vervangen zonder aanpassing van de rookgasafvoer. Pas het laatste jaar komt hierin een kentering en wordt men zich bewust van de noodzaak tot aanpassing."

De directeur van VvE Belang adviseert appartement-eigenaren om voor het plaatsen van nieuwe ketels contact op te nemen met een erkende installateur. Het Ministerie van Binnenlandse Zaken wijst er daarnaast op dat door nieuwe wetgeving vanaf midden volgend jaar alleen nog installateurs met een wettelijk certificaat deze werkzaamheden mogen doen.

De Rijksoverheid heeft een handreiking en infoblad over gemeenschappelijke rookgasafvoeren opgesteld.

Foute rookgaskanalen gevaarlijk voor gezondheid

Reageren?

Dat kan onder dit artikel op de website van Radar of plaats een reactie op de Facebookpagina van Radar. Dit artikel en meer consumentennieuws in je mailbox? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief van Radar.

Ster advertentie
Ster advertentie