Binnenland

Budget Energie dringt contract op bij vrouw met verstandelijke beperking

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Budget Energie dringt contract op bij vrouw met verstandelijke beperking

[AVROTROS] Mag een energieleverancier een contract afsluiten met iemand met een verstandelijke beperking? Het lijkt de werkwijze van Budget Energie, die enkele maanden geleden een contract afsloot met een vrouw uit Enschede met een verstandelijke beperking. Wanneer haar begeleider meldt dat haar cliënt het contract nooit heeft gewild, geeft Budget Energie niet thuis.

Video niet beschikbaar

Persoonlijk begeleider Jacqueline maakt vaker mee dat cliënten ongewild een contract afsluiten. "Ik snap het als een bedrijf het niet meteen doorheeft als een cliënt een beperking heeft, maar als je dit meldt zouden ze het moeten oplossen." Het stuit haar tegen de borst dat straatverkopers blijven inpraten op mensen totdat ze een contract tekenen.

Ook Ieder(in), de netwerkorganisatie voor mensen met een beperking of chronische ziekte, ziet dit soort verhalen voorbijkomen. "Dit gebeurt zowel bij mensen met een verstandelijke beperking als bij dementerenden," zegt woordvoerder Renée Tuijnman. Volgens Tuijnman wordt deze groep steeds groter nu mensen langer thuis wonen. "Wij vinden dat bedrijven hun verantwoordelijkheid moeten nemen."

'Niemand kan tegen wil in contract worden gehesen'

Toch hoef je niet bang te zijn dat je aan een contract vastzit als je dat niet hebt gewild, zegt advocaat Caspar Janssens van Ploum Rotterdam Law Firm. "Niemand kan tegen zijn wil in een contract worden gehesen. Juridisch zeggen we: er moet een 'wilsovereenstemming' zijn." Bij een energiecontract geldt sowieso dat je twee weken de tijd hebt om deze op te zeggen. "Er is een aanbod en dat moet worden aanvaard. Daarbij kan veel misgaan. Je kunt een verkeerd beeld hebben, maar ook als er sprake is van een geestelijke beperking is die overeenkomst niet goed tot stand gekomen."

Overeenkomst kan vernietigd worden

Volgens Janssens kan de overeenkomst van Jacqueline's cliënt vernietigd worden. "Je moet aantonen dat er sprake was van een tijdelijke of blijvende geestelijke stoornis (bijvoorbeeld door een document op te sturen waaruit dit blijkt red.). Dat lijkt hier niet heel moeilijk." Janssens is niet te spreken over Budget Energie's opstelling. "Het is bizar dat dit in deze tijd nog gebeurt. Kennelijk zijn er nog steeds bedrijven met een ander moreel kompas."

'Voorkom ellende door dementie'

Janssens heeft een tip voor kinderen die bang zijn dat hun ouders door dementie niet meer altijd de juiste beslissingen nemen. "Zij kunnen beschermingsbewind aanvragen. Dat is een minder vergaande vorm van bescherming dan iemand onder curatele zetten. Zelf kan je in een levenstestament een volmacht geven die ingaat op het moment dat je het zelf allemaal niet meer kunt overzien. Zo'n volmacht is helaas geen bescherming tegen opdringerige praktijken als van Budget Energie."

Reactie Budget Energie

Budget Energie wil niet in de uitzending reageren, maar schrijft dat het om een terechte aanmelding zou gaan en er een getekende leveringsovereenkomst is. Ze zeggen ook dat ze de situatie zorgvuldig bekeken hebben, maar dat ze geen coulance kunnen bieden omdat Jacqueline niet aangetoond heeft dat zij de persoonlijk begeleider is.

Budget Energie dringt contract op bij vrouw met verstandelijke beperking

Reageren?

Dat kan onder dit artikel op de website van Radar of plaats een reactie op de Facebookpagina van Radar. Dit artikel en meer consumentennieuws in je mailbox? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief van Radar.

Ster advertentie
Ster advertentie