Let op: WOK-status kan gevolgen hebben voor waarde auto
- Nieuws
- Let op: WOK-status kan gevolgen hebben voor waarde auto
[AVROTROS] Je koopt een tweedehands auto en als je die weer wil verkopen, hoor je dat er ooit een WOK-status op de auto heeft gezeten. Wat betekent dat en waarom kan je dat duizenden euro's kosten?
Video niet beschikbaar
Rolf Frese kocht in oktober 2017 een tweedehands Peugeot. Negen maanden later zette hij de auto te koop op Marktplaats. Een opkoper bood een goede prijs en Rolf ging langs om de verkoop af te ronden. Een medewerker merkte op dat er in het verleden een WOK-status op de auto gezeten heeft. De opkoper zag direct van de koop af, omdat hij 'geen auto's met een verleden' wilde. Frese ging in de maanden daarna nog bij andere autobedrijven langs om te auto in te ruilen, maar kreeg steeds te horen dat men, vanwege de WOK-status, de auto niet wilde hebben of een laag bedrag bood.
Wat is een WOK-status?
Tom Huyskens van de BOVAG legt uit dat WOK staat voor Wacht Op Keuring. Zo'n status wordt toegekend aan voertuigen, bijvoorbeeld als ze worden ingevoerd, of als ze schade hebben, of als er iets aan het voertuig niet klopt waardoor deze tijdelijk niet de weg op mag. De politie en RDW kunnen zo'n status afgeven, de RDW heft de status weer op. Een voorbeeld van zo'n WOK-status is als je staande wordt gehouden vanwege te donkere folie op de ramen. De auto krijgt dan een WOK-status, je verwijdert de folie en laat de auto opnieuw keuren. De WOK-status wordt dan verwijderd.
Gevolgen WOK-status
Consumenten die een auto willen inruilen of verkopen kunnen bij het autobedrijf horen dat het bedrijf de auto niet wil of minder biedt, vanwege het WOK-verleden. Huyskens vindt dat onzin. De auto is immers gerepareerd en weer gekeurd, vaak met nieuwe onderdelen. "Het zou goed moeten zijn als er geen WOK-status meer op zit. De RDW moet bij de keuring controleren of de auto deugdelijk is." Huyskens zegt dat er geen wetgeving is dat verkopers het schade- of WOK-verleden moeten melden aan potentiële kopers. Voor kopers zou het wel netjes zijn als zij erop worden gewezen, zo kunnen zij afwegen of ze de auto dan nog willen.
Zelf vooraf controleren?
Als je wil weten of een auto een schadeverleden heeft kan je kijken naar de cataloguswaarde en de BPM die betaald is. Vul het kenteken in op de RDW-site en kijk bij het tabblad 'Fiscaal'. Bij 650 euro BPM voor een auto met een nieuwprijs van 24.000 euro klopt er iets niet.
De BOVAG wil meer transparantie in het schadeverleden van auto's. Je kan nu zelf zien of er nu een WOK-status op een auto zit, maar de RDW wil dat specificeren in vier categorieën. Daar wordt dit jaar meer over bekendgemaakt.
Let op: WOK-status kan gevolgen hebben voor waarde auto
Reageren?
Dat kan onder dit artikel op de website van Radar of plaats een reactie op de Facebookpagina van Radar. Dit artikel en meer consumentennieuws in je mailbox? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief van Radar.