Bezwaar indienen tegen huurverhoging: zo doe je dat
- Nieuws
- Bezwaar indienen tegen huurverhoging: zo doe je dat
[AVROTROS] De jaarlijkse huurverhoging staat voor de deur, maar wat moet je doen als je het er niet mee eens bent? Kan je dan bezwaar indienen en hoe doe je dat?
Video niet beschikbaar
Elk jaar moeten huurders meer betalen voor hun woning. Wie een inkomen heeft tot 42.436 euro krijgt een maximale verhoging van 4,1 procent. De huurverhoging gaat op 1 juli 2019 in en is gebaseerd op het inkomen van 2017. Is je inkomen hoger dan 42.436 euro, dan mag de huur met maximaal 5,6% worden verhoogd. De hogere huurverhoging geldt niet voor AOW'ers of huishoudens met vier of meer mensen. Let op: dit geldt voor mensen in een sociale huurwoning. Voor de vrije sector is er geen maximale verhoging.
Kan je bezwaar maken?
Ja, dat kan en dat doe je dan bij de verhuurder, zo legt Eveline Jacquemijns van de Huurcommissie uit. Ze zegt dat veel mensen rechtstreeks bij de Huurcommissie bezwaar indienen, maar dat moet bij de verhuurder. "De verhuurder stapt uiteindelijk naar de Huurcommissie als hij er niet uitkomt met de huurder." Huurders in de vrije sector moeten bij de rechter bezwaar indienen.
Wat zijn redenen voor bezwaar?
Een aantal redenen om bezwaar in te dienen zijn bijvoorbeeld: de huurverhoging is hoger dan wat maximaal volgens het puntensysteem mag, het voorstel voor de nieuwe huurprijs is minder dan twee maanden voor de ingangsdatum ontvangen, er is sprake van all-in huur waarbij de kale huurprijs niet bekend is of als er in het voorstel voor huurverhoging fouten staan.
Wat kost bezwaar?
Als de verhuurder je bezwaar doorzet naar de Huurcommissie en hij krijgt ongelijk, dan betaalt de verhuurder 300 euro. Verlies jij de zaak? Dan betaal jij 25 euro. Win je? Dan betaal je niets. Ook betaal je 25 euro als je zelf als huurder een procedure start bij de Huurcommissie. Jacquemijns: "Zolang de procedure loopt bij de Huurcommissie, hoef je de hogere huurprijs niet te betalen".
Hoe verloopt de procedure?
De Huurcommissie verzamelt, na betaling van de leges, informatie en kan bemiddeling inschakelen. Als dat niet leidt tot een oplossing zal de Huurcommissie onderzoek doen. Een uitspraak van de Huurcommissie is bindend. Wie het er toch niet mee eens is, kan naar de kantonrechter stappen.
Is huurverlaging mogelijk?
Kan je ook verzoeken om huurverlaging, bijvoorbeeld als je inkomen zakt? Daarover had Jos Muijs een vraag op het Radarforum. Hij gaat volgend jaar met pensioen en heeft minder inkomen. Dit jaar betaalt hij 5,6% huurverhoging. Eveline Jacquemijns van de Huurcommissie: als je inkomen daalt en de voorgaande twee jaar heb je een inkomensafhankelijke huurverhoging hebt gehad, dan kan je een verlaging aanvragen voor het inkomensafhankelijke deel van die verhoging. "Wijst de verhuurder het verzoek af? Dan kan je de Huurcommissie inschakelen." Krijg je nu geen huurtoeslag, dan kan je bij een daling van inkomen mogelijk wel weer huurtoeslag aanvragen.
Wil je zelf controleren of de huurverhoging voor jouw woning terecht is en voldoet aan de wettelijke eisen? Doe dan hier de check van de Woonbond.
Bezwaar indienen tegen huurverhoging: zo doe je dat
Reageren?
Dat kan onder dit artikel op de website van Radar of plaats een reactie op de Facebookpagina van Radar. Dit artikel en meer consumentennieuws in je mailbox? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief van Radar.