Tienduizenden gedupeerden door faillissement Energieflex
- Nieuws
- Tienduizenden gedupeerden door faillissement Energieflex
[AVROTROS] Energiemaatschappij Energieflex is failliet verklaard. Dat werd afgelopen week bekend nadat eerder al surseance van betaling werd aangevraagd. Wat zijn de gevolgen voor consumenten als een energiemaatschappij failliet gaat? Radar kreeg er veel vragen over.
Video niet beschikbaar
Werd Energieflex in 2017 nog winnaar van de energieveiling van de Consumentenbond, inmiddels is het bedrijf failliet. Het faillissement is te wijten aan een stijging van de energieprijzen de afgelopen jaren die het bedrijf niet volledig kan doorberekenen aan de klant. Daarnaast is er veel concurrentie op de energiemarkt waardoor het erg kostbaar is om nieuwe klanten te werven en bestaande klanten te houden.
ACM trekt vergunning in
Op 15 oktober heeft de rechter surseance (uitstel) van betaling verleend aan Energieflex. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft daarop besloten de vergunning van Energieflex in te trekken. Dat betekent dat de ACM er geen vertrouwen meer in heeft dat Energieflex nog aan zijn verplichtingen kan voldoen.
Heb ik nog wel gas en stroom?
Ja, legt een woordvoerder van de ACM uit. Bij een failliet energiebedrijf is er een overgangsperiode voordat een andere energieleverancier alle klanten overneemt. Dat is in de wet zo geregeld. In deze periode kunnen consumenten niet zelf overstappen en zul je ook niet zonder gas of stroom komen te zitten.
Nieuwe leverancier, nieuwe voorwaarden?
Innova Energie neemt alle klanten van Energieflex over. Woordvoerder Paul Louwers zegt dat het om 45.000 - 50.000 mensen gaat. Zij zijn deze week schriftelijk op de hoogte gesteld en hebben een aanbod voor levering van gas en stroom ontvangen. Wie niet wil ingaan op het aanbod heeft een opzegtermijn van maximaal dertig dagen.
Overstappen naar een ander energieleverancier? Lees hier waar je op moet letten.
Krijg je een voorschot of welkomstbonus terug?
Dat bepaalt de curator van Energieflex. Iedereen krijgt een jaarafrekening van Energieflex. In dit geval is Willem Jan van Andel van kantoor Wijn & Stael Advocaten als curator aangewezen. Die gaat kijken of alle schulden betaald kunnen worden. Klanten die nog een terugbetaling verwachten van Energieflex kunnen zich melden via het mailadres flexenergie@wijnenstael.nl.
Innova Energie heeft gezegd dat zij "openstaande teruggaven, welkomstbonussen en teveel betaalde termijnbedragen" niet zal terugbetalen. Daarmee worden tienduizenden klanten van Energieflex gedupeerd die nog honderden euro's tegoed hebben. Er is geen noodfonds of waarborgfonds dat consumenten bij omgevallen energiemaatschappijen compenseert. Navraag bij de Autoriteit Consument & Markt leert dat dit gebruikelijk is. Eind 2012 viel Orro Energy door financiƫle problemen al om.
Tienduizenden gedupeerden door faillissement Energieflex
Reageren?
Dat kan onder dit artikel op de website van Radar of plaats een reactie op de Facebookpagina van Radar. Dit artikel en meer consumentennieuws in je mailbox? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief van Radar.