Binnenland

Mag de verhuurder zomaar de borg inhouden?

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Mag de verhuurder zomaar de borg inhouden?

[AVROTROS] Je denkt dat je je ontspannende vakantie zorgeloos hebt afgesloten, maar krijgt dan ineens te horen dat je de borg van je vakantiewoning niet terugkrijgt. De reden: de woning zou smerig zijn opgeleverd, je hebt iets gesloopt of een deel van de inventaris ontbreekt. Logisch als je het bewust gedaan hebt, maar wat moet je doen als je je nergens van bewust bent?

Video niet beschikbaar

Het overkomt jaarlijks honderden mensen en zo ook Ilse van de Hoven-Blokland, die samen met haar familie een woning in de Provence huurde bij het bedrijf Villa Vakantiewoningen. "Een paar dagen na onze vakantie hoorden we dat we een vlek in de bank hadden gemaakt, die gereinigd moest worden voor 800 euro. Wij wisten van niks, maar kregen een paar dagen later wel foto's van de bank toegestuurd. Daarop zijn wel vlekjes te zien, maar die zaten er al in. De bank was vrij oud." Het bedrag van 800 euro vindt Ilse ook veel te hoog. "We hebben aangeraden het eerst eens schoon te maken met een doekje of een speciaal middel, maar ze willen het alleen reinigen voor 800 euro."

'Jongeren hebben de schijn tegen'

Volgens reisjournalist Hans Avontuur gebeurt dit vaker, maar dan bij vakanties voor jongeren. "Het is wel een bekend fenomeen in de reiswereld dat jongeren op feestreis naar bijvoorbeeld Spanje of Bulgarije hun borg niet terugkrijgen. Soms terecht omdat ze het halve appartement hebben afgebroken, maar je ziet ook geregeld dat de eigenaar van het complex er een slaatje uit probeert te slaan omdat jongeren op feestreis de schijn tegen hebben. Ze maken er ook zelden een zaak van, waardoor ze een gemakkelijk slachtoffer zijn."

Schade moet bewezen worden

Toch moet je er volgens advocaat Caspar Janssens van Kneppelhout & Korthals advocaten niet zomaar mee akkoord gaan als de verhuurder de borg niet terug wil betalen. "Villa Vakantiewoningen stelt dat er schade is, dus zal zij die schade moeten bewijzen. Dat zal waarschijnlijk niet gaan lukken, omdat er geen gezamenlijk rondje door het huis is gemaakt toen Ilse aankwam. Ze moeten echt bewijzen dat Ilse de schade veroorzaakt heeft."

'Makkelijk verdiend'

Ook hoeft Ilse niet zomaar akkoord te gaan met de schoonmaakkosten. "Ik heb begrepen dat de vaste schoonmaker van de verhuurder stelt dat het schoonmaken 800 euro gaat kosten, maar dat is natuurlijk makkelijk gezegd en makkelijk verdiend. Er zal een onafhankelijke expert naar moeten kijken hoe de bank moet worden schoongemaakt en hoeveel dat zou moeten kosten."

Villa Vakantiewoningen wil niet meer bemiddelen

De vakantiewoning is niet van Villa Vakantiewoningen zelf, maar van een particulier. Villa Vakantiewoningen verhuurt de vakantiewoning voor de eigenaar en als verhuurder wil zij nu uit het proces stappen en beide partijen er onderling uit laten komen. Leuk bedacht, maar dat kan volgens Janssens niet zomaar. "Zo werkt het gewoon niet. Ilse heeft gecontracteerd met Villa Vakantiewoningen. In de huurovereenkomst staat niet eens de naam en het adres van de eigenaar, dus Ilse weet niet eens wie dat is. In de huurvoorwaarden kan dan wel staan dat zaken rond de borg los staan van het verhuurbedrijf, maar zolang er niet een los contract met de eigenaren daarover wordt afgesloten is Villa Vakantiewoningen gewoon verantwoordelijk."

'Huis is als bende achtergelaten'

In de uitzending reageert eigenaar Hugo Beyerbacht. Hij is het zeker niet eens met de aantijgingen van Ilse. "Het huis is gewoon als een bende achtergelaten. Er zat niet één vlek in de bank, maar meerdere. Op de muur zat een rode vlek. Zij zeiden dat ze een vlieg doodgeslagen hebben, maar dit was zo groot dat we vermoeden dat het een ijsje was. Ook was met rode wijn in de badkamer gemorst en plakte het hele huis. In al die jaren hebben onze schoonmaaksters nog nooit zoiets meegemaakt."

Verder ontkent Beyerbacht dat er geen inventarisatie is gemaakt bij aankomst van de familie. "Het klopt dat wij dat als eigenaren niet zelf doen, maar de schoonmaaksters doen dat wel. Die leggen dan ook uit hoe alles werkt. Dat is een normale procedure die zij altijd uitvoeren. Daarnaast hebben we klachten gekregen van onze Franse buurman. Die zei dat ze zo luidruchtig waren dat hij er zelf niet eens op af durfde te stappen."

Eindafrekening volgt nog

Of het schoonmaken van de bank echt 800 euro gaat kosten, weet Beyerbacht nog niet. "Wij zijn ook geschrokken van de hoogte van het bedrag en gaan daarom in het najaar kijken of we de bank goedkoper schoon kunnen laten maken. Dat kan nu niet omdat het huis verhuurd is. Als we weten wat het kost maken we de eindafrekening op. Dat zal vermoedelijk hoger dan de borg van 500 euro worden, omdat we na het bezoek van deze familie ook een extra schoonmaakster en een reparateur voor het rolluik hebben moeten inhuren."

Mag de verhuurder zomaar de borg inhouden?

Reageren?

Dat kan onder dit artikel op de website van Radar of plaats een reactie op de Facebookpagina van Radar. Dit artikel en meer consumentennieuws in je mailbox? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief van Radar.

Ster advertentie
Ster advertentie