Zo kom jij van je fruitvliegjes af
- Nieuws
- Zo kom jij van je fruitvliegjes af
[AVROTROS] Het is weer bijna zomer en dus kun je ze in je fruitmand verwachten: fruitvliegjes. De kleine beestjes knagen aan jouw rottende fruit. Zie je er de ene dag één en denk je dat er weinig aan de hand is? Kijk dan twee dagen later weer als er een heuse kolonie boven je fruitschaal hangt. Radar vertelt hoe je van de beestjes afkomt.
Video niet beschikbaar
Professor en evolutionair ecoloog Bregje Wertheim van de Rijksuniversiteit Groningen is gespecialiseerd in de beestjes, die vaak maar vier tot vijf millimeter groot worden. "Over het algemeen zijn ze niet schadelijk", stelt ze meteen maar gerust. "Ze leven van rottend fruit, plantenmateriaal en paddenstoelen. Ze kunnen heel goed ruiken en van een behoorlijke afstand hebben ze door dat iets aan het rotten is. Wanneer ze het rottende fruit echt gevonden hebben lokken ze zoveel mogelijk soortgenoten naar zich toe."
Steeds meer gevaarlijke fruitvliegjes uit Azië
Naast de onschuldige Nederlandse fruitvliegjes zijn er tegenwoordig ook fruitvliegjes die wel schade kunnen veroorzaken. Die komen uit Azië, weet Wertheim, die zich gespecialiseerd heeft in deze beestjes. "Waarschijnlijk zaten ze in geïmporteerde vruchten. Het verschil met de gewone fruitvliegjes is dat deze ook gezond fruit eten. Hij kan zich razendsnel vermeerderen en kan zich ook snel vestigen in een nieuwe omgeving." In Nederland zijn tegen het beestje geen natuurlijke vijanden. Het verschil tussen de beestjes zie je bij de mannetjes: die hebben een witte stip op hun vleugels.
Reinig je fruit voor het eten
Voor telers leveren deze "nieuwe" fruitvliegjes tal van problemen op. Wertheim: "Er is op dit moment geen goede manier van bestrijden. Als je in een teelgebied een valletje ophangt heb je er zo duizend in zitten". Volgens de professor proberen telers de beesten te verdelgen door hun planten compleet in te pakken met vliegengaas. "Dat is een soort hor en het is een hele investering. Als er maar één gaatje in zit word je fruit toch nog aangetast." Ook zijn er telers die de beestjes met gif doden. Wertheim waarschuwt consumenten fruit van deze telers extra goed te reinigen voor consumptie.
Tips om van fruitvliegjes af te komen
Hoewel de beestjes zich snel verspreiden kun je er ook gemakkelijk weer van af komen. Wertheim: "Ze komen af op rottend fruit. Zodra er ook maar één stukje op de schaal ligt komen ze er meteen op af. Zorg er dus voor dat je geen rottend of te rijp fruit open en bloot in je keuken hebt liggen. Leg het daarom in de koelkast". Doordat het fruit koel blijft gaat het bovendien minder snel rotten, wat ook weer voordelen heeft.
Als je de beestjes toch binnen hebt kun je ze het beste lokken met azijn of een ander vocht in een bakje. "Zet daar een trechter op waarmee je ze naar binnen lokt. Je kunt ze laten verdrinken of, als je dat zielig vindt, ze weer buiten zetten. Hou er dan wel rekening mee dat ze vrij snel terugkomen. Ze dood maken is dus veel effectiever." Met gif spuiten vindt Wertheim geen goed idee. "Dat is niet goed voor je aanrecht, je eigen gezondheid en de insectenstand."
Radar achterban heeft ook nog tips
De achterban van Radar heeft ook nog allerlei tips om de kleine beestjes tegen te houden "Zet een basilicumplant op het aanrecht," zegt Yvonne. Arjan kreeg van zijn biologie-studerende dochter de tip ze te laten vangen door een vleesetende plant. Sanne is fel tegen het gebruik van gif en raadt daarom aan een elektrische vliegenmepper te kopen. Ze zijn dan in één keer dood. Marijke zet om de fruitvliegjes te doden een glaasje met azijn in haar keuken. Ze doet daar een drupje afwasmiddel bij, waardoor de beestjes niet meer op het vocht kunnen blijven staan. Ze verdrinken dan langzaam.
Zo kom jij van je fruitvliegjes af
Reageren?
Dat kan onder dit artikel op de website van Radar of plaats een reactie op de Facebookpagina van Radar. Dit artikel en meer consumentennieuws in je mailbox? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief van Radar.