Binnenland
NOS

Gaat een garantiefonds de evenementenbranche helpen?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Gaat een garantiefonds de evenementenbranche helpen?

Eerder werd al bekend dat het legendarische festival Glastonbury dit jaar niet door kan gaan vanwege corona, maar er was voor de Nederlandse festivalbranche toch meer licht aan het einde van de tunnel te zien. In Den Haag werd een garantiefonds voor de evenementensector gepresenteerd van zeker 300 miljoen. Een probleem: festivals weten niet of zij alleen aanspraak maken op het fonds.

Video niet beschikbaar

Voor Mariska Berrevoets, de directeur van het festival Grasnapolsky, is het een goed signaal. Het gaat haar festival echter niet veel brengen. Grasnapolsky staat gepland voor mei, terwijl het garantiefonds vanaf juli pas beschikbaar komt. "Het is natuurlijk een hartstikke positief signaal, de vraag is wel nog even wat de voorwaarden zijn. Het fonds opent pas op 1 juli, dus voor de evenementen die daarvoor gepland stonden is dat wel zuur. De vraag is verder ook even wat de randvoorwaarden gaan zijn", vertelt zij in Met Het Oog Op Morgen.

Veel onduidelijk over randvoorwaarden

Die randvoorwaarden om aanspraak te maken op het fonds worden op dit moment nog uitgewerkt. Die zouden met de sector samen worden bepaald. "De minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft echter wel in De Volkskrant al wat losgelaten, het zou dan mogelijk gaan gelden van evenementen vanaf 3000 bezoekers. Dat zou voor Grasnapolsky ook geen goed nieuws zijn, want er komen zo’n 2000 bezoekers op ons festival af. Daarmee sluit je weer veel mensen buiten die graag aan de slag willen."

Berrevoets is nog niet begonnen met het organiseren van haar festival, het coronavirus gaat nog steeds flink rond en het is niet waarschijnlijk dat er in mei al grote evenementen kunnen worden georganiseerd. "Zoals veel festivals ook doen zitten wij tot half januari met een zo klein mogelijk team, om zo min mogelijk kosten te maken. Dus we werken alleen met het kernteam van zes man. Eind januari kijken we hoe het verder gaat. Maar het lijkt erop dat het niet doorgaat."

Het contrast met de Zwarte Cross is groot. Dat festival wordt in juli georganiseerd en maakt dus wel aanspraak op het garantiefonds. "Wat wij vanmiddag gehoord hebben is op zich goed nieuws. Het is ook goed nieuws voor de korte termijn, dat is vooral omdat het allemaal wel terugverdient moet worden. Het gaat in principe ons bedrijf redden. Maar het zou natuurlijk wel fijn zijn als we evenementen kunnen organiseren", vertelt festivaldirecteur Ronnie Degen.

De overheid zal niet alles vergoeden

Het lijkt er overigens niet op dat de overheid alle schade zal gaan vergoeden. "Dat hoeft ook helemaal niet, maar wij moeten ook kosten maken om het te kunnen organiseren. Als die kosten gedekt kunnen worden zijn wij al blij. En als onze bezoekers ook ons zullen steunen, en de kaarten vasthouden is er helemaal niks aan de hand", gaat de directeur van Zwarte Cross verder.

Niemand weet echter wat de oplossingen zijn om een goed evenement neer te zetten. Testen en vaccineren worden gezien als goede opties, maar echt zeker weten dat het de branche gaat redden weten zij niet. "Wij zullen er natuurlijk alles aan doen dat de bezoeker zo vrij mogelijk lekker plezier kan hebben. Het is natuurlijk wel lastig. Wij gaan natuurlijk niet vertellen dat je je moet laten vaccineren of dat je je van tevoren moet laten testen. We zullen in ieder geval moeten kijken wat de maatregelen zijn, dan zullen we ze treffen."

OOG Festivalfonds

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie