Strafrechtadvocaat Wim Anker: 'Elke dag knokken, vechten, strijden, schieten, knallen!'
- Nieuws
- Strafrechtadvocaat Wim Anker: 'Elke dag knokken, vechten, strijden, schieten, knallen!'
Na ruim 40 jaar hangen de advocatenbroers Anker volgend jaar hun toga definitief in de kast. Een keuze die niet vrijwillig tot stand is gekomen, zegt Wim Anker, de oudste van de twee, aan de keukentafel in De Nacht van Rutger.
Wim Anker (20 december 2020) - De Nacht van Rutger
Het laatste toga-jaar
2020 was voor iedereen, zeker ook voor de gebroeders Anker "een gemankeerd jaar". Anker: "Ik hoop dat de situatie volgend jaar, na een brede vaccinatie, weer wat normaler wordt. Dat zal voor het kantoor prachtig zijn, in de eerste plaats. Daarnaast nemen Hans en ik afscheid over een jaar, 1 januari 2022. Dan zou het wel mooi zijn dat je zo'n laatste jaar je cursussen weer kunt geven door het hele land. Dat is ook een beetje een afscheidstournee, van Maastricht tot Schiermonnikoog. "
Nog één jaar en dan stopt het bekendste advocatenduo. "Het is een afscheid met bloedend hart. Het heeft meerdere redenen. Hans en ik zijn 67, in februari 68. Daarnaast hebben wij gezondheidsproblemen gekend. Heel vervelend. Mijn broer heeft een ernstig ongeluk gehad, in december 2013. Daar ondervindt hij de naweeën nog steeds van. Zijn benen waren verbrijzeld. Veel pijn, zware medicatie, evenwichtsklachten; dat is voor een pleiter uitermate vervelend. Ik heb twee jaar lang hartklachten gekend, veel ziekenhuizen gezien. Dan word je toch een beetje geconfronteerd met enige slijtage. En toen zijn we om de tafel gaan zitten."
Robert M.
Wim Anker stond oa. Robert M. bij. M. werd veroordeeld voor het misbruiken van tientallen kinderen in de Amsterdamse zedenzaak. Anker heeft er nooit spijt van gehad dat hij op het rechtsverzoek van M. is ingegaan. "Dat is voor ons geen enkel probleem. Wij staan een ieder bij, maken nooit een uitzondering, kijken niet naar de persoon van de verdachte. Wij staan alleen verdachten bij, geen boeven, geen misdadigers, geen criminelen. Hans en ik staan met volle kracht verdachten bij en de rechter bepaalt na 3, 6 of 12 maanden of die verdachte schuldig is en dus dader."
Anker verduidelijkt waarom hij Robert M. moest verdedigen: "Juist deze persoon verdient een gedegen en adequate verdediging, omdat hij in de publieke opinie met 8-0 achter stond."
De boer op
De broers Anker werken volgens een aantal principes. "Het vierde principe van ons is: de cliënt kiest ons, wij niet de cliënt. Dus wij ondernemen al 40 jaar lang geen enkel initiatief richting cliënten. We zitten op de handen, we bewegen niet; soms is dat moeilijk. Dat is een gouden regel op kantoor."
Advocaten die wel zelf cliënten proberen binnen te hengelen noemt Anker "cowboys. Die springen in hun auto, die vliegen naar het politiebureau en die zeggen: 'hier ben ik!' De verdachte is kwetsbaar en denkt: 'oh, mooi!' Maar die heeft al een advocaat, want iedereen die zit heeft een advocaat. Dan zeggen de gedragsregels dat je eerst moet overleggen met de zittende advocaat." In De Nacht van Rutger geeft de strafpleiter aan dat hier veel strenger tegen opgetreden moet worden.
Puttense Moordzaak
De broers Anker hadden graag de verdediging in de Puttense moordzaak gedaan. "Het is een misslag die bijna zijn weerga bijna kent. Dat zijn twee volwassen mensen die de moord bekennen en daarna nog eens een keer, met de advocaat erbij, bij de rechter-commissaris. Ze worden veroordeeld, hebben de hele straf uitgezeten. Dan komt een herziening jaren later. Dan hebben zij de meevaller dat iemand wordt aangehouden bij wie er een dna-match komt, want anders blijft die verdenking altijd hangen. Maar dan denk je: 'hoe is het mogelijk dat je toch die gruwelijke feiten bekent?' Het was juridisch en qua complexiteit een zaak, die hadden wij als kantoor wel willen doen."
Derk Wiersum
Het kantoor van de broers Anker deed aan het begin van dit jaar de verdediging van Giërmo B., de man die verdacht wordt van de moord op advocaat Derk Wiersum. Toen het rechtsverzoek binnenkwam is er wel overleg geweest op het Anker-kantoor. "Dit was wel een zwaar discussiepunt. Er is een collega van je geliquideerd. Dat heeft een enorme impact gehad op onze beroepsgroep. De hoofdregel is: we staan een ieder bij.
Tjalling van der Goot heeft dat maanden gedaan, tot dat de zaak volkomen plotseling werd overgenomen." Anker weet nu nog steeds niet waarom dat is gebeurd. "Het was voor ons een verrassing. Het kan ook te maken hebben met, het blijft gissen, dat de betrokkene deel uitmaakt van een organisatie waarin aan de touwtjes getrokken wordt. Dat kan."
Peter R. de Vries
Misdaadverslaggever Peter R. de Vries is in het Marengo-proces juridisch adviseur van kroongetuige Nabil B. "Daar heb ik me wel over verbaasd", zegt Wim Anker. "Dit gaat wel ver. Hij is natuurlijk helemaal geen advocaat, dus ik had ook niet verwacht dat hij deze rol zou krijgen. Ik vond het frappant."
Pensioen
Nog een jaar en dan zit hun juridische werk er op. Ze zullen niet, zoals sommige collega's, de politiek in gaan. Ook zullen Hans en Wim niet op tv gaan optreden als 'Rijdende Rechter'. Wat dan wel? "Ik val niet in een gat. Ik blijf 2, 3 keer per week een lezing geven over mijn werk als strafpleiter. En ik ga weer een theatertournee doen, ook door het hele land. Mijn broer zou bij sc Heerenveen meer willen doen, op vrijwillige basis."