'Afschalen reguliere zorg gaat komende weken al richting de 50 procent'
- Nieuws
- 'Afschalen reguliere zorg gaat komende weken al richting de 50 procent'
Irene Dingemans van de Nederlandse Federatie van Kankerorganisaties (NFK) deelt de zorgen van Ernst Kuipers over het afschalen van de reguliere zorg door het toenemend aantal coronapatiënten. In het slechtste scenario zou met 75 procent worden afgeschaald, zei Kuipers namens het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding. Volgens Dingemans gaat dat de komende weken al "richting de 50 procent".
"Er komt onvermijdelijk onheil op ons af. Dat gaat de urgente zorg, oncologie en zorg voor mensen met hart- en vaatziekten raken", zegt Dingemans. Om reguliere zorg ondanks de coronacrisis zoveel mogelijk door te laten gaan, is het volgens het NFK nodig om met een centrale aanpak voor alle ziekenhuizen te komen, met noodhospitalen en inzet van het leger. "Het is crisis, je kunt nu niet met tachtig eilandjes opereren."
Video niet beschikbaar
Centrale aanpak en noodhospitaal
Volgens Dingemans zitten er nog kleine marges die de situatie kunnen verbeteren, maar worden die nu niet gezien omdat ieder ziekenhuis los opereert. "Zo vloeit ook tijd en energie weg bij het personeel dat toch al met de rug tegen de muur staat. Van hen kun je niet meer vragen, ontlast ze door het centraal aan te pakken."
Al in augustus uitte de NFK bezorgdheid, nu zijn de zorgen voor de reguliere zorg nog groter, vertelt Dingemans. "We staan nu niet aan de vooravond van de zomer, maar aan de vooravond van de winter. Ziekenhuispersoneel is ziek of in quarantaine en sommige afdelingen worden al gesloten." De rek die er eerder nog wel was, is er nu al niet meer, vertelt Dingemans.
"Tijdens de eerste golf heeft de kankerzorg, tussen aanhalingstekens, nog redelijk geluk gehad", zegt Dingemans. "Kankerzorg en zorg voor hart- en vaatpatiënten kreeg voorrang en kon voor een groot deel doorgaan. De exacte cijfers weten we nog niet."
'Vechten voor kankeroperaties'
"Wel is het zo dat veel mensen met klachten niet naar een arts zijn gegaan", vertelt Dingemans. Volgens cijfers van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZA) waren er zo'n 65.000 minder verwijzingen voor oncologische zorgvragen, 14 procent van het aantal verwijzingen in een jaar. Nu ziet Dingemans dat oncologen "moeten vechten voor kankeroperaties".
Irene Dingemans en Bertho Nieboer over de gevolgen voor de corona-epidemie voor kankerpatiënten
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.