Achtergrond
KRO-NCRV

Slaaptekort? Deze wethouder sliep dagelijks een half uur op zijn stretcher

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Slaaptekort? Deze wethouder sliep dagelijks een half uur op zijn stretcher

Wie te weinig slaapt, heeft een grote kans ziek te worden. Slaaptekort wordt gelinkt aan verhoogde kans op een beroerte, obesitas, diabetes, angst, depressie en hart- en vaatziekten. Al deze ziektes hebben een enorme impact, ook op de werkvloer. Communitylid van Spraakmakers Vivian Acquah kaartte het probleem aan in de stelling van Stand.nl: 'Werkgevers moeten meer doen om slaaptekort bij werknemers te voorkomen.'

Video niet beschikbaar

Volgens Ysbrand van der Werf, neurowetenschapper bij het VUmc en voorzitter Nederlandse Vereniging voor Slaap-Waak Onderzoek, is het een enorm probleem: "Wereldwijd heeft 10 procent van de bevolking last van slapeloosheid. En daarnaast zijn er nog veel meer mensen die regelmatig slecht slapen. Het is een epidemie. En het heeft grote gevolgen voor de productiviteit en creativiteit van werknemers."

Lacherig

Bij grote bedrijven zoals Google en Amazon zijn de zogenaamde 'powernaps' inmiddels ingeburgerd. Bij BMW wordt de email in de avonduren automatisch geblokkeerd. Moet dat ook bij Nederlandse bedrijven normaler worden?

Als het aan oud-wethouder Odd Wagner ligt wel. "Ik ben wethouder geweest in Heemskerk en Den Helder. En daar nam ik mijn stretcher mee. Daar werd altijd erg lacherig over gedaan. Dat ik van het belastinggeld lag te slapen." Als wethouder sliep Wagner iedere dag tussen 18.30 en 19.00 uur. "Ik ging daardoor ook veel minder uitgeput naar bed. Ik vergaderde en onderhandelde met collega's die moe waren."

Ook Peter van den Eijnden, werkgever in de chemische industrie, merkt dat het onderwerp slaaptekort niet altijd serieus wordt genomen. "Dan wordt er gezegd dat je bij ons slapend rijk kunt worden", zegt Van den Eijnden, manager bij Dabic. Het bedrijf uit Bergen op Zoom voert echt een slaapbeleid. Zo zijn er ruimtes waar werknemers een dutje kunnen doen. "We maken ook gebruik van flexibele roosters. Maar ook het eetpatroon hangt nauw samen met de slaap. Werknemers krijgen bij ons een signaal dat het tijd is om te gaan eten." Het bedrijf Sabic heeft een prijs gewonnen voor dit beleid.

Ster advertentie
Ster advertentie