Binnenland
EO

Amsterdamse burgemeester Halsema: 'Politiegeweld bij demonstraties was juist'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Amsterdamse burgemeester Halsema: 'Politiegeweld bij demonstraties was juist'

Femke Halsema, burgemeester van Amsterdam, is het niet eens met kritiek dat de politie te hard heeft ingegrepen bij de pro-Palestijnse demonstraties in de hoofdstad. "Er is geweld gebruikt na talloze waarschuwingen om te vertrekken”, zegt ze in Dit is de Dag.

Femke Halsema staat pal achter politiegeweld bij pro-Palestinademonstraties: 'Juist gehandeld'

Afgelopen maandag werden er 125 mensen opgepakt na een uit de hand gelopen protest op het terrein van de Universiteit van Amsterdam. Ook werd woensdag het Binnengasthuisterrein van de universiteit ontruimd na een bezetting, waarbij ook vernielingen werden gepleegd.

Halsema staat achter het politieoptreden. "Ik draag daar verantwoordelijkheid voor, maar denk ook dat het juist is geweest. "Je kan nooit altijd overzien of het voor een individueel geval net wel buiten proportie is geweest. Maar voor zover ik het kan nagaan, is er wel geweld gebruikt, maar wel na talloze waarschuwingen om te vertrekken."

Zo werden woensdag meerdere demonstranten afgevoerd bij de ontruiming van het Binnengasthuisterrein. "Het ging om mensen die binnendrongen bij het gebouw en gruwelijke vernielingen hebben aangericht", zegt Halsema. "Die kunstwerken van het dak hebben afgesmeten om hun barricades te versterken. Stenen uit de straten hebben gehaald. Dat is geen demonstratie meer en dan mag de politie op een gegeven moment optreden."

Strafbare feiten

Er ontstond bij het Binnengasthuis een gevaarlijke situatie voor omwonenden en personeel van de universiteit, vertelt Halsema over de situatie die woensdag ontstond. "Dit was volstrekt onvermijdelijk. De studenten hadden een deel van het terrein helemaal gebarricadeerd, waaronder drie van de vier uitgangen voor mensen die er woonden. Dus er ontstond ook een gevaarlijke situatie. Daarbij werden er grootschalige vernielingen gepleegd. Ook was er dreiging geweest, zo moesten medewerkers onder dwang vertrekken."

Daarmee zijn er strafbare feiten gepleegd, zegt Halsema. "De situatie was onhoudbaar voor hen om in de gebouwen te kunnen blijven en de universiteit wilde dat ook niet. Mensen zijn vele malen opgeroepen om te vertrekken en de barricades neer te halen, dat weigerden ze."

'Niet zomaar een beslissing'

Het is altijd een heel weloverwogen beslissing, vertelt ze over het ingrijpen van de politie. "Dat is niet eentje die je in een minuut neemt. Dat wordt grondig voorbereid en daarvoor is bijstand van agenten uit het hele land nodig."

Dit is een artikel uit Dit is de Dag (EO), dagelijks van 18.30 tot 19.00 op NPO Radio 1. Abonneer je in je favoriete podcastapp om niks te missen. Op het interactieve platform DIT kun je meepraten over het nieuws.

Ster advertentie
Ster advertentie