Binnenland
KRO-NCRV

Vakantieparken rukken op, maar tegen welke prijs? 'Druk op de ruimte neemt toe'

foto: ANP (foto ter illustratie, komt niet voor in het verhaal)
  1. Nieuwschevron right
  2. Vakantieparken rukken op, maar tegen welke prijs? 'Druk op de ruimte neemt toe'

De groeiende populariteit van op vakantie gaan in eigen land heeft een belangrijke keerzijde: oprukkende vakantieparken. En dat ten tijde van een stikstofcrisis en een tekort aan woningen. "De druk op de ruimte in Nederland neemt ontzettend toe", zegt de expert op dit vlak Co Verdaas. Spraakmakers nam een kijkje bij een park in Limburg. Uitbreidingsplannen daar leveren flink verzet op.

Video niet beschikbaar

Het is een beetje ironisch. Verdaas zegt het niet zo, maar het komt er wel op neer. We moedigen mensen aan om minder het vliegtuig te nemen, vaker op vakantie te gaan in eigen land. Maar het gevolg daarvan is wel een strijd om ruimte.

Kamperen met comfort

"Ik hoor ook om mij heen mensen zeggen: met dit weer hoef ik niet eerst twee dagen in de auto naar Spanje. Ja, die mensen willen ook ergens met enig comfort kunnen kamperen." Tegelijk heb je te maken met omwonenden die niet altijd zitten te wachten op meer huisjes. Bovendien lijkt er al ruimte te kort voor de bijna miljoen woningen die erbij moeten komen. En dan moeten we ook nog eens water vasthouden.

"De druk op de ruimte in Nederland neemt ontzettend toe", zegt Verdaas. Hij is dijkgraaf van het Waterschap Rivierenland en ook hoogleraar gebiedsontwikkeling in de TU Delft en zelfs nog kortstondig staatssecretaris van Economische Zaken.

Protest tegen nieuwbouwplannen

Een van die plekken waar de belangen botsen, is het Zuid-Limburgse Vaals. Camping Cottesserhoeve is onlangs gekocht door een projectontwikkelaar. De middelgrote camping staat middenin Natura2000-gebied en de nieuwe eigenaar wil er honderd moderne accommodaties bouwen. Bewoners van de camping en milieuorganisaties gingen in volle protest. Verslaggever Thomas Schuurman was daar en maakte de volgende reportage:

"Hier botsen verschillende belangen", schetst Verdaas. Hij vertelt dat er zeker strenge nationale en internationale wetgeving is. Je hebt bijvoorbeeld te maken met een bestemmingsplan. En aan ook Natura2000-gebied kun je ook niet zo maar komen. Bovendien hebben provincies een grote vinger in de pap. Tegelijk ligt er ook veel open. "Het is echt aan de politiek om uiteindelijk die belangen te wegen en een keuze te maken."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie