Binnenland
NTRPowNed

Toeslagenouders kunnen bij het Herstelhuis terecht voor hulp en heling

foto: ANP: Toeslagenouders tijdens de presentatie van het rapport van de parlementaire commissie
  1. Nieuwschevron right
  2. Toeslagenouders kunnen bij het Herstelhuis terecht voor hulp en heling

Amsterdam staat in de top tien gemeentes met de meeste toeslagenouders. 6600 mensen zijn hier gedupeerd, waarvan het grootste deel in Zuidoost. Daarom opende hier het Herstelhuis, een plek waar gedupeerden terecht kunnen voor hulp bij hun herstel en voor lotgenotencontact. "Het geeft je de kracht om verder te gaan, want de strijd is nog niet voorbij", zegt initiatiefnemer Marisa Lisse in 5 Dagen.

5 Dagen... over de herstelprocedure toeslagenaffaire

Je zou er zo voorbij lopen; aan de buitenkant zie je niet wat er achter de deuren van het Herstelhuis schuilgaat. "Daar hebben we bewust voor gekozen", vertelt Lisse. "Omdat je merkt dat mensen zich toch echt nog schamen en niet direct geassocieerd willen worden met toeslagen. Zo voelen mensen zich veilig en is het laagdrempelig om binnen te lopen."

Brede ondersteuning

Lisse raakte zelf ook gedupeerd in de toeslagenaffaire. Ze werd onterecht tot fraudeur bestempeld, had een schuld van 80.000 euro en werd vervolgens 8 jaar onterecht onder bewind gesteld. "Vorig jaar ben ik uit de schaamte gestapt en heb ik me aangemeld voor de brede hulpondersteuning."

Gedupeerden kunnen zich hier in hun gemeente voor aanmelden. De gemeente ondersteunt gedupeerden op het gebied van financiën, zorg, wonen, gezin en werk of opleiding en moet hier ruimhartig mee helpen. De kosten hiervoor worden door het rijk betaald en de ondersteuning is gebaseerd op maatwerk.

Bewijslast

Ze klopte aan voor de ondersteuning om haar woning een nodige opknapbeurt te geven. "Die zag er niet uit, er was veel achterstallig onderhoud." Maar ook in dit proces ging het mis. Toeslagenouders kregen weer te maken met ongeloof en bewijslast. "Er werd bijvoorbeeld gelogen dat mijn nieuwe bed was besteld, terwijl dat niet het geval was. Ik heb 9 maanden op een luchtbed gelegen."

'Het gaat gewoon niet goed'

Om hulp aan te bieden aan anderen richtte Lisse daarom het Herstelhuis op, samen met andere hulporganisaties in Amsterdam. "We bieden een traject aan waarbij we kijken: wil je een onderneming, een nieuwe baan, of als vrijwilliger aan de slag. Gewoon om mensen weer mee te laten draaien in de maatschappij als volwaardig mens." Naast workshops en therapiesessies staat ook het lotgenotencontact centraal.

Vooral in Zuidoost is een locatie als het Herstelhuis van groot belang. "Meer dan 80 procent staat hier op de wachtlijst om geholpen te worden. Het gaat gewoon niet goed", zegt Lisse. "Ik denk dat men zich er in eerste instantie niet eens bewust van was hoe groot het trauma is." Daarom vermoedt Lisse dat volledig herstel nog lang zal duren. "Als ze op deze manier verder gaan zijn ze zeker nog wel tien jaar bezig."

5 Dagen

5 Dagen: Jouw nieuws, jouw verhaal. Elke werkdag live van 20.00 tot 20.30 uur. De gele NPO Radio 1-bus staat elke week in een andere gemeente in het land.

Presentator in de bus is Jo van Egmond (op vrijdag Ajouad El Miloudi). Verslaggever ter plekke is Mirthe van der Drift.

Ster advertentie
Ster advertentie