Uitzending gemist
BNNVARA

Dijkstra & Evenblij ter plekke

  1. Gidschevron right
  2. Dijkstra & Evenblij ter plekke


Gepresenteerd door: Frank Evenblij & Erik Dijkstra

Het NPO Radio 1-programma Dijkstra & Evenblij Ter Plekke zendt zondag 6 oktober uit vanuit Almelo. 

Presentatoren Erik Dijkstra en Frank Evenblij praten daar over de opgravingen bij het voormalige klooster van De Goede Herder. In het klooster zijn tientallen jaren meisjes en vrouwen tewerkgesteld. Mogelijk liggen op het terrein stoffelijke resten van slachtoffers van het strenge regime van de kloosterorde. 

Almelo was in de jaren ‘70 het toneel van spionage die zou leiden tot de ontwikkeling van de Pakistaanse atoombom. De technologie kwam ook terecht in Iran en Noord-Korea. Frits Veerman luidde de noodklok toen hij de spionage vermoedde, maar werd ontslagen en moest 45 jaar vechten voor eerherstel. Zijn zoon Paul schuift aan bij Erik en Frank.

Voor veel mensen die langs het kanaal Almelo-De Haandrik wonen, is de ellende nog lang niet voorbij. Hun woningen waren verzakt na grootschalige werkzaamheden en onlangs werd bekend dat de oevers van kanaaloevers instabiel zijn. De provincie zint op ingrijpende maatregelen.

Kinderen zijn niet van hun telefoon weg te slaan en tiktokken zich helemaal suf. Schrijfster Annet Jacobs speelt daarop in met haar TikTok- en gameboeken, maar zitten de kids daar wel op te wachten?Verder gaat het over Heracles-icoon Darius Dhlomo. De Zuid-Afrikaan ontvluchtte in 1958 het apartheidsregime. Hij zag zichzelf als “zwarte Tukker” en ontpopte zich tot Twents rolmodel tegen uitsluiting en racisme. 

De Almelose troubadour Peter Schoof verzorgt de livemuziek en Bjorn Blom brengt een ode aan Almelo.