Uitzending gemist
BNNVARA

Dijkstra & Evenblij ter plekke

  1. Gidschevron right
  2. Dijkstra & Evenblij ter plekke


Gepresenteerd door: Frank Evenblij & Erik Dijkstra

Presentatoren Erik Dijkstra en Frank Evenblij zijn zondag 13 oktober ter plekke in Moerdijk. Daar gaat het over de toekomst van het dorp Moerdijk dat vlak naast een groot industrie- en haventerrein ligt. De bedrijvigheid slokt steeds meer ruimte op. Bewoners maken zich zorgen over de leefbaarheid in het dorp waar ze graag wonen.

Een lading van drieduizend kilo cocaïne werd onlangs ontdekt in de haven van Moerdijk. Hoe worden drugshandel en ondermijning op dat enorme terrein aangepakt?

Zanger Hans de Booij heeft met het nummer ‘Annabel’ een ware Nederpopklassieker op zijn naam staan. Na vele omzwervingen en tegenslagen raakte hij zo goed als dakloos. In het dorp Fijnaart (gemeente Moerdijk) kreeg hij onderdak.

Met tachtig kilometer per uur raasde baanwielrenner Martin Venix achter een gangmaker op een zware motor over de baan. De stayer uit Zevenbergen werd wereldkampioen in ‘79 en ‘82. 

Een zeldzaam weerfenomeen had in oktober 1981 fatale gevolgen voor een Fokker van KLM. De Cityhopper kwam in een tornado terecht en stortte vlak buiten Moerdijk neer. Ooggetuige Bert Eestermans herinnert het zich als de dag van gisteren.

Tom Rietveld uit Zevenbergen beheerst de nobele kunst van het sabreren: met een sabel de hals van een champagnefles aftikken. Hij vertelt over de Napoleontische wortels van dit gebruik en geeft een demonstratie.

In de rubriek ‘Meer Vrouw op Straat’ een pleidooi van redacteur Els Knaapen voor een bijzondere vrouw die in de gemeente Moerdijk een straatnaam verdient. 

Burgemeester Aart-Jan Moerkerke wordt in ‘De Verhoorwagen’ stevig aan de tand gevoeld. 

De band Certain Animals verzorgt de livemuziek en Annelies Vlaanderen brengt een ode aan Moerdijk.