Uitzending gemist
HUMAN

De Publieke Tribune: Euthanasie bij Psychisch Lijden

  1. Gidschevron right
  2. De Publieke Tribune: Euthanasie bij Psychisch Lijden


Gepresenteerd door: Coen Verbraak

**** Denk je aan zelfdoding? Of heb jij iemand in je omgeving waar je je zorgen om maakt? 113 is er voor je. Praten over zelfmoordgedachten helpt en kan anoniem: chat via 113.nl, bel 113 of bel gratis 0800-0113. ****

Euthanasie bij mensen met psychisch lijden is een beladen en moeilijk onderwerp. Moet het leven altijd centraal staan? Of is het in bepaalde gevallen humaner om iemand te helpen bij sterven?

In deze aflevering van De Publieke Tribune praat Coen Verbraak met artsen over de praktijk van euthanasie bij psychisch lijden. Aan de daadwerkelijke beslissing gaat veel vooraf, zowel in de psychiatrie als in de hulptrajecten daarvoor. Wat gebeurt er als iemand aanklopt met een doodswens? Hoe wordt deze persoon begeleidt? Hoe stel je uitzichtloosheid vast? En welke afwegingen moeten hulpverleners daarbij maken? Kortom: hoe verloopt een euthanasietraject bij psychisch lijden eigenlijk?

Rectificatie: In deze aflevering wordt genoemd dat er in 2023 maar drie meldingen waren van euthanasie bij psychisch lijden van mensen onder de 30 jaar. Dat klopt niet, dat waren er namelijk 22. Voor een uitgebreider overzicht van aantallen verwijzen we naar het jaarverslag van de Regionale Toetsingscommissies Euthanasie.

Te gast: Harriet Eikelaar, Joeri Tijdink en Mascha Mos

Presentatie: Coen Verbraak

Redactie: Noah van Diepen, Adinda Hijl en Sjoerd Alders

Eindredactie: Bram Vollaers

ℹ️ Meer info over deze aflevering vind je hier

✉️ Reageren? depublieketribune@human.nl