De Publieke Tribune: Slimmer dan je Ouders
- Gids
- De Publieke Tribune: Slimmer dan je Ouders
Gepresenteerd door: Coen Verbraak
In Nederland leven er naar schatting ruim een miljoen volwassenen met een licht verstandelijke beperking. En hoewel het niet precies duidelijk is, heeft naar verwachting een aanzienlijk deel van hen ook kinderen. Opgroeien bij ouders met een verstandelijke beperking kan heel ingrijpend zijn, met name voor kinderen die zelf geen verstandelijke beperking hebben. Zij blijven vaak ongezien, omdat zij zelf misschien geen probleemgedrag vertonen of omdat hun ouders vaak niet bekend zijn bij de hulpverlening. Ook zijn leerkrachten, zorgverleners en andere professionals die in contact komen met deze kinderen vaak onvoldoende op de hoogte van de thuissituatie. Deze kinderen missen hierdoor vaak een thuissituatie waarin ze veilig en gezond kunnen opgroeien.
In deze uitzending van De Publieke Tribune spreekt Coen Verbraak met drie vrouwen die alle drie kind zijn van ouders met een verstandelijke beperking. Een gesprek over hoe het is om op te groeien, als je als kind op de basisschool al slimmer bent dan je ouders. Over hoe het is om al op zo'n jonge leeftijd de oudste in het gezin te moeten zijn. En over hoe hun eigen levens invloed hebben gehad op hun ideeën over verantwoord ouderschap?
Te gast:
- Jolanda Doornbos (1983) groeide op onder de rook van Rotterdam bij ouders met een licht verstandelijke beperking. Ze had een hechte band met haar opa, die naast hen woonde en een oogje in het zeil hield. Toen haar opa rond haar 8e overleed, stortte haar wereld in. In 2022 verscheen bij Uitgeverij Aspekt haar boek Beperkt Volmaakt, waarin hoofdpersoon Ann opgroeit als enig kind bij ouders die verstandelijk beperkt zijn. Het verhaal is gebaseerd is op Jolanda's eigen jeugd;
- Vianna Spang (1994) groeide op in Emmen en is al sinds hele jonge leeftijd mantelzorger voor haar ouders en jongere broertje, die alledrie zwakbegaafd zijn. Toen haar vader op haar 18e overleed werd ze rond dezelfde periode wettelijk verantwoordelijk voor haar moeder en broertje. In haar poging haar eigen leven vorm te geven raakte ze overspannen en belandde ze zelfs een tijdje in de bijstand. Ze is sinds vorig jaar raadslid voor de PvdA in Emmen, onder meer om op te komen voor de belangen van jonge mantelzorgers;
- Lucie Kessens (1961) groeide op als enig normaal begaafd kind tussen zwakbegaafde ouders, broers en zussen. Het gezin maakte samen met andere 'onmaatschappelijken' deel uit van een woonexperiment in het Haarlemse Parkwijk genaamd 'de Woonschool', een geplande woonbuurt waar probleemgezinnen onder toezicht moesten worden heropgevoed tot modelburgers. Over onder meer Lucie’s jeugd schreef haar vriendin Christel Jansen het boek De Woonschool (Uitgeverij Balans, 2012).
---Presentatie: Coen Verbraak
Redactie: Sjoerd Alders
Eindredactie: Bram Vollaersℹ️ Meer info over deze aflevering vind je hier
✉️ Reageren op deze aflevering? Mail de redactie op depublieketribune@human.nl
Meer uitzendingen
De Publieke Tribune: Slachtoffers in de Media
za 30 november15:00 - 16:00
De Publieke Tribune: Grootste Oorlogsarchief van Nederland, Eindelijk Openbaar
za 23 november15:00 - 16:00
De Publieke Tribune: COA in de Knel
za 16 november15:00 - 16:00
De Publieke Tribune: Herenigd Duitsland, 35 Jaar na die Wende
za 9 november15:00 - 16:00