Uitzending gemist
VPRO

Bureau Buitenland - Poetin wil leger verder uitbreiden

  1. Gidschevron right
  2. Bureau Buitenland - Poetin wil leger verder uitbreiden


Gepresenteerd door: Tim de Wit

In Bureau Buitenland hoor je internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen, van maandag tot en met vrijdag van 13.30 tot 14.00 uur.

Poetin wil leger verder uitbreiden

President Poetin heeft een decreet getekend om de krijgsmacht uit te breiden met 180.000 militairen, waardoor het totale aantal militairen stijgt naar 1,5 miljoen. Dit is de derde keer dat Poetin de Russische strijdkrachten vergroot sinds het begin van de invasie in Oekraïne, begin 2022. Hoe gaat het Kremlin deze nieuwe rekruten werven? En wie gaat het betalen? Rusland-deskundige Helga Salemon van het Haags Centrum voor Strategische Studies over de Russische rekruteringsplannen.

Aantal vermoorde milieuactivisten wereldwijd blijft stijgen

Vorig jaar zijn wereldwijd bijna 200 milieuactivisten vermoord. Volgens een rapport van mensenrechtenorganisatie Global Witness behoren Brazilië, Colombia en Mexico tot de gevaarlijkste landen voor deze activisten. In de meeste gevallen voeren zij actie tegen mijnbouw- en houtkapbedrijven en tegen grootschalige landbouw. Wie zitten er achter de moorden en waarom is juist Latijns-Amerika zo gevaarlijk? Latijns-Amerika redacteur Edwin Koopman sprak met de samenstellers van het rapport en met de zoon van een vermoorde activist in Colombia.