Uitzending gemist
VPRO

Bureau Buitenland - Nieuwe premier moet Frankrijk stabiliteit bezorgen

  1. Gidschevron right
  2. Bureau Buitenland - Nieuwe premier moet Frankrijk stabiliteit bezorgen


Gepresenteerd door: Tim de Wit

In Bureau Buitenland hoor je internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen, van maandag tot en met vrijdag van 13.30 tot 14.00 uur.

Nieuwe premier moet Frankrijk stabiliteit bezorgen

Er lijkt zicht op een einde van de Franse politieke impasse, de langste die Frankrijk gekend heeft. Michel Barnier, voormalig Brexit-onderhandelaar, is door Macron aangewezen als nieuwe premier en mag nu een regering gaan vormen. Maar afgelopen weekend gingen duizenden woedende linkse Fransen de straat op omdat zij vinden dat er naar hun stem niet geluisterd wordt – het linkse blok werd bij de verkiezingen de grootste. Hoe Barnier toch voor een stabiele coalitie moet gaan zorgen, bespreken we met correspondent Eva Rammeloo.


Alle ogen gericht op debat Harris vs Trump

Deze week gaan Kamala Harris en Donald Trump voor het eerst met elkaar in debat richting de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Het vorige presidentiële debat, eind juni, verliep zo desastreus voor Joe Biden dat hij uiteindelijk de handdoek in de ring gooide. Hoe anders is de stemming nu, nu Harris in ieder geval in de peilingen een veel geduchtere concurrent voor Trump blijkt te zijn. Maar blijft dat ook zo na het debat? Met journalist Laila Frank blikken we vooruit.