Uitzending gemist
VPRO

Bureau Buitenland - Gaan VS de Filipijnen actief beschermen in de Zuid-Chinese Zee?

  1. Gidschevron right
  2. Bureau Buitenland - Gaan VS de Filipijnen actief beschermen in de Zuid-Chinese Zee?


Gepresenteerd door: Tim de Wit

In Bureau Buitenland hoor je internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen, van maandag tot en met vrijdag van 13.30 tot 14.00 uur.

Gaan VS de Filipijnen actief beschermen in de Zuid-Chinese Zee?

Een opmerkelijke uitspraak van een Amerikaanse admiraal: Amerikaanse legerschepen zouden in de toekomst Filipijnse schepen kunnen escorteren in de Zuid-Chinese Zee. De afgelopen maanden liepen de spanningen in dat gebied al op, met regelmatig gewelddadige confrontaties tussen Filipijnse en Chinese schepen. Wat betekent het als de VS de Filipijnen actief gaan beschermen in dat geopolitieke mijnenveld? We vragen het aan strategisch analist bij het The Hague Center for Strategic Studies, Peter Wijninga.


Duitsland zet zich schrap voor de deelstaatverkiezingen in het Oosten

In Duitsland worden dit weekend verkiezingen gehouden in de oostelijke deelstaten Thüringen en Saksen, en later deze maand ook in Brandenburg. In alle drie staat de uiterst rechtse Alternative für Deutschland er bijzonder goed voor. Het zou een ongekende doorbraak voor radicaalrechts kunnen betekenen in Duitsland, met vergaande gevolgen voor het hele land. Daarover te gast zijn Hanco Jürgens van het Duitsland Instituut, en vanuit Thüringen Jeroen Reygaert, die de verkiezingen volgt voor de VRT.