Uitzending gemist
VPRO

Bureau Buitenland - Komt er in Gaza een staakt-het-vuren of juist een offensief?

  1. Gidschevron right
  2. Bureau Buitenland - Komt er in Gaza een staakt-het-vuren of juist een offensief?


Gepresenteerd door: Chris Kijne

In Bureau Buitenland hoor je internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen, van maandag tot en met vrijdag van 13.30 tot 14.00 uur.

Komt er in Gaza een staakt-het-vuren of juist een offensief?

**** 

Er leek zicht op een staakt-het-vuren in de Gaza-oorlog, maar vannacht leek Israël toch een begin te maken met het lang aangekondigde finale offensief in Rafah. Valt een humanitair drama nog te voorkomen? Brigitte Herremans, Midden-Oostenkenner van de Universiteit Gent en Peter Malcontent van de Universiteit Utrecht, gespecialiseerd in het Israëlisch-Palestijnse conflict, over de laatste ontwikkelingen in de onderhandelingen tussen Hamas en Israël. 

 

**** 

Waarschuwing voor sabotage uit Rusland

 

Rusland heeft plannen voor 'fysieke sabotage' in heel Europa, waarschuwen inlichtingendiensten. Volgens hen loopt Europese infrastructuur risico. Waar komt deze waarschuwing nu vandaan en in hoeverre moeten we ons ook in Nederland zorgen maken over sabotage. Daarover onderzoeker Inlichtingen en Veiligheid bij Clingendael, Koen Aartsma.

**** 

 

Buitenland Uitgelicht: Verenigd Koninkrijk

 

In Wales hebben muzikanten, taalactivisten en pro-onafhankelijkheidspolitici een campagne gesteund om een eigen plaats voor Wales op het Eurovisie Songfestival te veroveren. Daarover VPRO-collega en VK-watcher Nina van Raay