Wat blijft
HUMAN

Radio: Irma Wijsman over Michel van Dousselaere, Violeta Parra, Johan Neeskens en Virginia Woolf

  1. Podcastschevron right
  2. Wat blijftchevron right
  3. Radio: Irma Wijsman over Michel van Dousselaere, Violeta Parra, Johan Neeskens en Virginia Woolf

ma 14 oktober 2024

De Vlaamse acteur en regisseur Michel van Dousselaere nam in 2018 afscheid van zijn publiek nadat in 2014 een zeldzame vorm van progressieve afasie bij hem werd vastgesteld. Een hersenaandoening waardoor zijn spraakvermogen verdween en hij fysiek aftakelde. Over zijn ziekte maakte hij samen met zijn vrouw, documentairemaker Irma Wijsman, de documentaire Michel, acteur verliest de woorden aan de hand van zijn laatste theaterrol. In het vervolg Michel en de handen op zijn huid portretteert Wijsman vier jonge mensen die voor Michel gezorgd hebben en onderzoekt ze welke impact die zorg op hun jonge leven heeft gehad. Lara Billie Rense spreekt met Wijsman over het werk en leven van Van Dousselaere. Waarom koos hij bewust voor jonge mantelzorgers? En hoe verzorg je iemand zonder woorden?

In het tweede uur en de podcast van Wat blijft:

In de podcast Wat Blijft hoor je de komende weken de 12-delige serie Grote Geesten over indrukwekkende denkers uit de Humanistische Canon. Van Aristoteles tot Hannah Arendt en van Simone De Beauvoir tot James Baldwin. Wat hebben zij betekend? Wat kunnen we leren van hun leven en denken?  En hoe leven zij voort? 

 

In de tweede aflevering volgt Lotje IJzermans het spoor terug van denker, romancier, feminist en pacifist Virginia Woolf. Ze was oprichter van de Bloomsburygroep, een groep intellectuelen in het literaire leven van Londen en werd bekend met haar boeken ‘Mrs. Dalloway’, ‘Naar de vuurtoren’ en ‘Orlando’. Haar echtgenoot Leonard Woolf noemde haar een genie, maar ook buiten haar intieme kring oogstte ze veel bewondering.  Ze was de pionier van het modernisme en experimenteerde met bijv. the stream of consciousness-techniek. En nog steeds is haar werk actueel, springlevend en een bron van inspiratie. Haar leven was vol diepe dalen en ze werd geplaagd door depressies. In 1941 maakte ze een einde aan haar leven door zich te verdrinken in de rivier de Ouse.  
Lotje praat met drie schrijvers van drie generaties: schrijver en radiomaker Nikki Dekker voor wie Virginia een rolmodel is, schrijver en filosoof Jannah Loontjens die Virginia al sinds haar studententijd bewondert en schrijver en filosoof Joke Hermsen.

Presentator: Lara Billie Rense 

Redactie: Jessica Zoghary, Nina Ramkisoen, Geerte Verduijn, Sushmita Lageman

Eindredactie: Bram Vollaers 

Productie: Mare de Vries