Wat blijft
HUMAN

Radio: Katrien Lichtert over Margaretha van Parma, Kris Kristofferson, Maggie Smith en Erasmus

  1. Podcastschevron right
  2. Wat blijftchevron right
  3. Radio: Katrien Lichtert over Margaretha van Parma, Kris Kristofferson, Maggie Smith en Erasmus

ma 7 oktober 2024

Deze week in Wat blijft: wie was Margaretha van Parma (1522-1586)? Deze buitenechtelijke dochter van keizer Karel V groeide uit tot een van de meest besproken en machtigste vrouwen van Italië en werd in 1559 landvoogdes van de Nederlanden, in de turbulente tijd aan het begin van de Tachtigjarige Oorlog. Toch bleef zij lang onderbelicht in de geschiedenisboeken. Te gast is Katrien Lichtert, doctor in de kunstgeschiedenis. Zij deed internationaal onderzoek naar de levensloop van Margaretha van Parma en is curator van de tentoonstelling 'Margaretha. Keizersdochter tussen Macht en Imago’ in het MOU Museum Oudenaarde.

In het tweede uur en de podcast van Wat blijft:

In de podcast Wat blijft hoor je de komende twaalf weken de serie Grote Geesten, over indrukwekkende denkers uit de geschiedenis. Van Aristoteles tot Hannah Arendt en van Simone de Beauvoir tot James Baldwin. Wat kunnen we leren van hun leven en denken? Wat hebben wij te danken aan deze grote geesten? En hoe leven zij voort in onze samenleving? 

 

In de eerste aflevering volgt Stine Jensen het spoor terug van Desiderius Erasmus. Met satire en spot vocht hij als schrijver en denker in de zestiende eeuw tegen misstanden in de kerk. Zijn gedachtegoed lijkt actueler dan ooit. Zo verzette hij zich tegen dogmatisch denken en mensen die zich opsluiten in hun eigen gelijk, vertelt hoogleraar intellectuele geschiedenis Han van Ruler. En in zijn boek Lof der Zotheid laat Erasmus zien hoe humor, ironie en zelfkritiek onontbeerlijk zijn. Hoogleraar Ronald van Raak: “Hij zag dat als het cement tussen de stenen, het houdt de samenleving in verband.” Bovendien: Als je mensen echt wil snappen moet je naar hun dwaasheden kijken. Rapper Adison Dos Reis maakte recent kennis met Erasmus en was meteen fan. Hij liet zich inspireren tot een speciaal Erasmus-lied waarin hij rapt hoe Erasmus en hij hetzelfde pad bewandelden als ‘bastaard’ in Rotterdam, maar zeker ook als het gaat om autonomie en spelen met taal als woordkunstenaar. En Sanne Steen vertelt bij het standbeeld van Erasmus voor de Laurenskerk over zijn betekenis voor Rotterdam.

Presentator: Lara Billie Rense 

Redactie: Jessica Zoghary, Nina Ramkisoen, Geerte Verduijn, Sushmita Lageman

Eindredactie: Bram Vollaers

Productie: Mare de Vries