Wat blijft
HUMAN

Radio: Sara Tas over Rosa Bonheur, Benny Golson, Stefan Verwey en Mathieu Segers

  1. Podcastschevron right
  2. Wat blijftchevron right
  3. Radio: Sara Tas over Rosa Bonheur, Benny Golson, Stefan Verwey en Mathieu Segers

ma 30 september 2024

Wat blijft als we er niet meer zijn? Welke inspiratie kunnen we halen uit de levensverhalen van anderen? Naast een podcast, duikt presentator Lara Billie Rense op NPO Radio 1 elke zondagnacht in bijzondere en actuele levensverhalen, en gaat die in gesprek met mensen die zich verdiepen in de levensloop van een ander, dood én levend. Ook staat Lara Billie samen met luisteraars stil bij wie er in hun leven een belangrijk spoor naliet.

We duiken in het leven van de 19e eeuwse kunstenaar Rosa Bonheur, een vrouw die een onconventioneel leven leidde, zeker voor die tijd. Ze was een internationale ster, die op haar zelfgekochte landgoed kon ontsnappen aan verwachtingen en ideeën over hoe vrouwen zich moesten gedragen. En, niet onbelangrijk voor haar: ze werd er omringd door dieren, die ze op vernieuwende wijze tot leven bracht op het doek. In de 20ste eeuw raakte ze bij het grote publiek vergeten, maar in haar tijd was ze een internationale ster. De eerste solotentoonstelling van Rosa Bonheur in Nederland is nu te zien in De Mesdag Collectie in Den Haag.

In het tweede uur en de podcast van Wat blijft:

Mathieu Segers was historicus en gold als één van de belangrijkste denkers in het Europa-debat. Hij was hoogleraar hedendaagse Europese geschiedenis en Europese integratie aan de Universiteit van Maastricht. Hij schreef columns, essays en opiniestukken en maakte de podcast Café Europa. Hij werkte tot kort voor zijn dood nog aan een boek dat dit najaar postuum zal verschijnen.

In deze aflevering volgt Annette van Soest zijn spoor terug en praat met hoogleraar politieke economie Catherine de Vries met wie Segers een wisselcolumn in het Financieel Dagblad had, vriend Guido Derks en echtgenote Marèl Segers, die hij al vanaf hun studententijd kende.

Wat blijft na de dood van Mathieu Segers?

Presentator: Lara Billie Rense 

Redactie: Redactie: Jessica Zoghary, Nina Ramkisoen, Geerte Verduijn, Sushmita Lageman

Eindredactie: Bram Vollaers

Productie: Mare de Vries