Wat blijft
HUMAN

Radio: Melissa Knollenburg over Julia van Shakespeare, Shantie Singh en Marc Chavannes

  1. Podcastschevron right
  2. Wat blijftchevron right
  3. Radio: Melissa Knollenburg over Julia van Shakespeare, Shantie Singh en Marc Chavannes

ma 23 september 2024

Shakespeares Romeo en Julia gaat als verhaal al eeuwenlang mee. De onmogelijke liefde tussen Julia Capulet en Romeo Montague, twee jongeren uit elkaar vijandig gezinde families, inspireert nog steeds. Het toneelstuk werd bewerkt tot films, televisieseries, opera’s, musicals en popliedjes. In de meeste interpretaties staat Romeo centraal. Toneelschrijver Melissa Knollenburg vond het tijd voor Julia als middelpunt en schreef een nieuwe versie van het eeuwenoude liefdesverhaal. Lara Billie Rense spreekt met Knollenburg over haar reactie op Shakespeares tragedie en hoe de bijna mythisch geworden Julia in onze tijd past.

In het tweede uur en de podcast van Wat blijft:

Marc Chavannes was journalist en publicist en werkte 42 jaar voor NRC. Hij was respectievelijk correspondent in Parijs, Londen en Washington. Later werd hij ook hoogleraar Journalistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij gold als het journalistieke geweten van Nederland en verwierf veel ontzag. Hij won de Prijs voor de Dagbladjournalistiek en tweemaal de Anne Vondelingprijs voor politieke journalistiek. De laatste jaren schreef hij voor De Correspondent.

In deze aflevering volgt Botte Jellema zijn spoor terug en praat met vriend, journalist en oud-hoofdredacteur van het AD Hans Nijenhuis, journalist en hoofdredacteur van De Correspondent Rob Wijnberg, vriend en oud vice-president van de Raad van State Herman Tjeenk Willink en twee (van de vier) kinderen van Chavannes: journalist Esther Chavannes en advocaat Remy Chavannes. 

Wat blijft na de dood van Marc Chavannes? 

Presentator: Lara Billie Rense 

Redactie: Redactie: Jessica Zoghary, Nina Ramkisoen, Geerte Verduijn, Sushmita Lageman

Eindredactie: Bram Vollaers

Productie: Mare de Vries