Wat blijft
HUMAN

Radio: Marieke van Delft over Maria Sibylla Merian en Def Rhymz

  1. Podcastschevron right
  2. Wat blijftchevron right
  3. Radio: Marieke van Delft over Maria Sibylla Merian en Def Rhymz

ma 16 september 2024

Een bijzondere aankoop van het Rijksmuseum deze zomer: een eerste druk van Metamorphosis insectorum Surinamensium van Maria Sibylla Merian. Het natuurhistorische meesterwerk uit 1705 geldt als een hoogtepunt in de Nederlandse boekproductie van de 18de eeuw. Maria Sibylla Merian (1647-1717), een van oorsprong Duitse kunstenaar en naturalist, was de eerste Europese vrouw die wetenschappelijk onderzoek deed in Amerika. Op gedetailleerde wijze bracht ze de metamorfose van insecten in kaart. Boekhistoricus Marieke van Delft is te gast en vertelt over het ongewone levensverhaal van Merian, haar tijd in Suriname en haar bijdrage aan de wetenschap. Hoe ging Merian als vrouw om met de weerstand van mannen die haar niet serieus namen? Op welke manier verhield zij zich tot de inheemse bevolking en tot slaafgemaakten in Suriname, en in hoeverre is zij aan hen schatplichtig?

In het tweede uur en de podcast van Wat blijft:

Rapper Def Rhymz, geboren als Dennis Oscar Bouman, werd geboren in Paramaribo, Suriname en groeide op in Rotterdam. Het werd bekend door zijn hits ‘Doekoe’ in 1999 en ‘Schudden’ in 2001 en maakte furore als lid van de eerste generatie rappers in Nederland. Hij sprak een enorm breed publiek aan en ontving tweemaal een TMF Award. Hij was een enorm actieve en enthousiaste artiest – en trouwens ook restauranthouder - tot hartfalen zijn leven bemoeilijkte. Hij was in afwachting van een donorhart, maar overleed op 53-jarige leeftijd. Zijn dood was een grote schok en bracht een mensenmassa op de been. Er werd geld ingezameld om hem een begrafenis in zijn geboorteland Suriname te kunnen geven die in april 2024 plaats vond.  

Nicole Terborg volgt zijn spoor terug en praat met zijn moeder Esmey Ravales, journalist Saul van Stapele, jongere broer Lucien Bouman en jeugdvriend en mede-oprichter van Postmen Martin Bear (G-Boah). 

Wat blijft, na de dood van Def Rhymz?

Presentator: Lara Billie Rense

Redactie: Redactie: Jessica Zoghary, Nina Ramkisoen, Geerte Verduijn, Sushmita Lageman

Eindredactie: Bram Vollaers

Productie: Mare de Vries