Wat blijft
HUMAN

#31 - Chrisje Comvalius (25 januari 1948- 22 augustus 2023) (S03)

  1. Podcastschevron right
  2. Wat blijftchevron right
  3. #31 - Chrisje Comvalius (25 januari 1948- 22 augustus 2023) (S03)

zo 11 augustus 2024

Actrice Chrisje Comvalius werd op Aruba geboren maar startte haar acteercarrière in Nederland. Ze stond 55 jaar op het toneel in Nederland, Suriname en Aruba. Ze werd bekend door haar rol als Dorothea Grantsaan in de tv serie Goede Tijden, Slechte Tijden. Behalve dat was ze een mentor voor jong talent en makers van kleur in Nederland. Toen ze ontdekte dat ze leed aan de Ziekte van Alzheimer – ze werd al geplaagd door hartfalen - besloot ze haar einde niet af te wachten en zette ze een euthanasietraject in. Ze werd het gezicht van de publiekscampagne van Palliatieve Zorg Nederland. In de tv-documentaireserie Roosen & Borst van HUMAN volgen Adelheid Roosen en Hugo Borst mensen die met Alzheimer worden geconfronteerd; één van hun hoofdpersonen is Chrisje Comvalius.  

In de podcast Wat Blijft volgt Nathan de Vries haar spoor terug en praat met Comvalius’ nicht Ernestine Comvalius, actrice en vriendin Meral Polat, schrijver Simone Zeefuik en journalist Hugo Borst. Wat blijft, na de dood van Chrisje Comvalius? 

Voor deze aflevering is gebruik gemaakt van materiaal uit het archief van The Need for Legacy.  

De serie Roosen & Borst, seizoen 2, is te zien vanaf 12 augustus elke maandag om 20:35 uur op NPO 2. In de serie proberen Adelheid en Hugo op hun eigen manier ruimte te scheppen om samen met de hoofdpersonen uit deze serie aan te snijden: hoe krijg je het voor elkaar om 'goed' te sterven? Zó dat zoveel mogelijk gezegd is en er zo weinig mogelijk meer dwarszit. Dat er niet een mijnenveld aan onbesproken kwesties blijft liggen.