Wat blijft
HUMAN

Radio: Koen Vossen over Jan Fabius, Betty Dragstra, Jacqueline de Jong en Miny Dekkers

  1. Podcastschevron right
  2. Wat blijftchevron right
  3. Radio: Koen Vossen over Jan Fabius, Betty Dragstra, Jacqueline de Jong en Miny Dekkers

ma 8 juli 2024

Lara Billie Rense praat in Wat blijft met biograaf Koen Vossen over avonturier, journalist en oorlogscorrespondent Jan Fabius.  Hij was getuige van de Balkanoorlog, bezocht hij de loopgraven van de Eerste Wereldoorlog, kwam hij na een verhoor door Stalin in een Russische cel en overleefde hij ternauwernood de Japanse bombardementen op Shanghai.  Na 1945 begon hij met zijn eigen weekblad een eenmansguerrilla tegen het establishment. Als overtuigd imperialist en nationalist kon hij het verlies van Nederlands-Indië moeilijk verkroppen. In 1956 belandde hij in de gevangenis nadat hij als een van de eersten had bericht over de invloed van gebedsgenezeres Greet Hofmans op Paleis Soestdijk.

In zijn boek met de veelzeggende titel Groter dan het leven, De roekeloze avonturen van Jan Fabius belicht Vossen het opmerkelijke leven van deze onalledaagse journalist en activist.

In het tweede uur en de podcast van Wat blijft:

Accordeonist Miny Dekkers studeerde als eerste af op accordeon aan het Conservatorium in Amsterdam. Ze ontwikkelde zich tot groot pleitbezorger van accordeon in de klassieke muziek. Ze was ook docent en leidde een hele generatie accordeonisten op. Componisten onder wie Bernard van Beurden, Ton de Leeuw en Tristan Keuris schreven composities voor haar. Regelmatig trad ze buiten de gebaande paden; ze trad op met de Gebroeders Flint, Annemarie Prins en Ischa Meijer. Een kroon op haar werk was een optreden in 2002 in Carnegie Hall, New York met het Koninklijk Concertgebouworkest.

Annette van Soest volgt haar spoor terug en praat met haar echtgenoot en kok Frans Cirkel, accordeonist en oud-leerling van Vincent van Amsterdam en oud-leerling en vriendin Astrid in ‘t Veld. Wat blijft, na de dood van Miny Dekkers?

----

Redactie radio: Laura Iwuchukwu, Nina Ramkisoen, Geerte Verduijn, Jessica Zoghary, Lieke Bruins.

Eindredactie: Bram Vollaers.

---

Meer over Wat blijft: https://www.human.nl/wat-blijft  

Zie voor de playlist met alle muziek uit Wat blijft: https://open.spotify.com/playlist/1Gu8KXUHeVhLYE9M2jKkwu?si=cf8248e5824a48e5