Hoe kaas de wereld redt
- Podcasts
- Hoe kaas de wereld redt
Is kaas onze redding?
In ons gevecht tegen klimaatverandering is het misschien wel de nieuwe revolutionaire manier van kaasmaken die de wereld kan gaan redden. Dierloze, uitstootloze kaas uit het laboratorium.
In deze serie duiken podcastmakers Simon Heijmans en Marion Oskamp (De Brand in het Landhuis en De gestolen schilderijen van Jopie Huisman) in de techniek waarmee caseïne wordt gemaakt om kaas te maken zoals we die allemaal kennen, maar dan zonder dat daar dieren voor nodig zijn. Nog even en dan ligt de kaas in Amerika en in Nederland in de schappen.
Wat betekent dat voor de boeren? Melkveehouders die hun koeien wel met pensioen kunnen sturen omdat die voor hun melk en kaas niet meer nodig zijn!
Welke hobbels vinden de laboranten op hun weg? Onderzoekers die de klok rond werken op zoek naar hun heilige graal: het melkeiwit caseïne.
En wat kan dit betekenen voor onze planeet? Gaat dit de opwarming van de aarde stoppen?
Is kaas onze redding? In ons gevecht tegen klimaatverandering is het misschien wel de nieuwe revolutionaire manier van kaasmaken die de wer ...
In aflevering 1 maken we kennis met Jaap Korteweg die, na de verkoop van De Vegetarische Slager, een laboratorium in België kocht waar gewer ...
In aflevering 2 bezoekt Simon het laboratorium in België om alles te weten te komen over de techniek die gebruikt wordt om caseïne te maken, ...
In aflevering 3 is Marion opnieuw in Friesland. Daar blijkt Bert plannen te hebben voor Puck die Marion zorgen baren. Maar die haar ook op e ...
In aflevering 4 bezoeken Simon en Marion Silicon Valley in de VS waar jonge startups ook hard op zoek zijn naar de heilige graal: kaas maken ...
In aflevering 5 lukt het Marion om de toekomst van Puck een andere wending te geven en is het grote moment aangebroken, in het Belgische lab ...