#4 - Wij zijn onze darmen #4 – Eten tegen depressie? (S03)
wo 26 juli 2023
Gezonde darmen en een goed gemoed gaan hand in hand. Depressie kan veranderingen in de samenstelling van bacteriën in de darmen veroorzaken, maar er zijn nu ook aanwijzingen dat het verband mogelijk de andere kant op werkt. Lara Billie Rense spreekt Robert Kraaij en André Uitterlinde, beiden vanuit Erasmus MC betrokken bij een onderzoek gepubliceerd in Nature Communications. Hoe kwam deze studie tot stand en wat kunnen de gevolgen zijn voor de behandeling van of misschien wel het voorkomen van depressie?
In het onderzoek onder 1054 deelnemers aan het ERGO-onderzoek van het Erasmus MC en 3211 deelnemers van de HELIUS-studie van het Amsterdam UMC vonden de wetenschappers verbanden tussen 12 groepen darmbacteriën en depressieve gevoelens. Ze concluderen dat een microbioom met een lage diversiteit of een onder- of oververtegenwoordiging van een specifieke bacteriesoort verband houdt met depressieve symptomen.
Hoe die darmbacteriën precies invloed hebben op de gemoedstoestand moet verder onderzocht worden, maar Kraaij en Uitterlinde vermoeden dat stoffen die de bacteriën produceren, zoals serotonine en butyraat, een belangrijke rol spelen. Als er harder bewijs is voor die oorzakelijke verbanden kunnen in de toekomst die specifieke bacteriën geremd of juist gestimuleerd worden via voeding of probiotica in de behandeling en preventie van depressie.
Overzicht besproken bacteriegroepen:
RuminococcaceaeUCG005
RuminococcaceaeUCG002
RuminococcaceaeUCG003
Lachnoclostridium
Eggerthella
Hungatella
Coprococcus
LachnospiraceaeUCG001
Ruminococcusgauvreauiigroup
Eubacteriumventriosumgroup
Subdoligranulum
Sellimonas
Luister ook:
‘Depressie mogelijk veroorzaakt door darmflora’ - Interview Anja Lock in Villa VdB (NPO Radio 1 / MAX)
Podcast Focus wordt gemaakt op de NTR wetenschapsredactie door:
Host: Lara Billie Rense
Verslaggever: Sander Nieuwenhuijsen
Redactie: Maartje Braam, Ruben Rosen Jacobson
Techniek: Sander Nieuwenhuijsen, Maartje Braam
Eindredactie: Gerda Bosman
Vragen? Mail de redactie: wetenschap@ntr.nl
Wil je op de hoogte blijven van onze programma’s? Abonneer je dan op de NTR Wetenschap Nieuwsbrief