De Nacht van...
BNNVARAEOKRO-NCRVNTRZwart

De fascinatie én kritiek rondom true crime

  1. Podcastschevron right
  2. De Nacht van...chevron right
  3. De fascinatie én kritiek rondom true crime

di 11 oktober 2022

De wereld is in de ban van ‘The Jeffrey Dahmer Story’. De Netflixserie vertelt over het leven en de gruweldaden van seriemoordenaar Jeffrey Dahmer en is razendpopulair. Binnen de kortste keren werd de serie zelfs de best bekeken serie op Netflix. Maar aan deze populariteit zitten flink wat haken en ogen. Wordt een seriemoordenaar op deze manier geromantiseerd? Waarom is er geen toestemming gevraagd aan de families van de slachtoffers? Moeten we op een andere manier gaan kijken naar de weergave van waargebeurde misdaad? 

Nu heeft Netflix óók nog een documentaire over Jeffrey Dahmer online gezet. En ondanks alle kritiek, lijken we er geen genoeg van te krijgen. Waar komt onze fascinatie voor true crime, en daders in het bijzonder, nu eigenlijk vandaan?  

 Bijzonder hoogleraar Rechtsantropologie Janine Jansen is te gast om ons alles te vertellen over deze fascinatie. En belt journalist en mediadeskundige  Zoë Papaoikonomou in om te vertellen over de ernst waarop true crime wordt afgebeeld in de media.