Het Mediaforum
KRO-NCRV

Jim Jansen: “Het is al zo oud als de weg naar Rome; journalisten schrijven heel graag over journalisten”

  1. Podcastschevron right
  2. Het Mediaforumchevron right
  3. Jim Jansen: “Het is al zo oud als de weg naar Rome; journalisten schrijven heel graag over journalisten”

do 17 augustus 2023

Aan tafel zitten Jaap van Zessen, Tijs van den Brink en Spraakmaker Jim Jansen.

Het mediamoment van Van den Brink gaat over het belang dat media hechten aan televisie. Hij legt uit: “Zo lang ik zelf een talkshow maak ben ik al verrast over hoe interessant andere journalisten dat vinden”. De kwestie met Van Hooijdonk speelt volgens hem ook te veel in de media.

In zijn mediamoment wil Van Zessen het hebben over een podcast van de BBC, met de opvallende titel: 'Did big tech know I was gay before I did?'. De hoofdpersoon in de podcast gaat op onderzoek uit over de aanbevelingen die ze krijgt bij de streamingsdiensten. Hoe komt zij in een bepaalde bubbel terecht? Schuilen er nog gevaren achter dit algoritme?

Dan hebben we het over Eva Hartog. Opnieuw een Nederlandse journalist die uit Rusland vertrekt. Hartog liet gisteren weten dat ze na tien jaar het land is uitgezet. Haar verblijfsvergunning werd onlangs niet verlengd en ze kreeg zes dagen om het land te verlaten. Een officiële reden heeft ze van de autoriteiten niet gekregen. Onlangs vertrok Iris de Graaf van de NOS uit eigen beweging vanuit Moskou, ze voelde zich er niet meer veilig. NRC trok onlangs ook de correspondent terug. Het aantal Nederlandse journalisten in Moskou is nu zeer beperkt. Wat zijn de journalistieke gevolgen hiervan?

Verder hebben we het over een nieuwe Netflix-serie over de Amerikaanse componist en dirigent Leonard Bernstein. Die komt eind van het jaar uit en zou een grote klapper moeten worden. De serie heet Maestro. De hoofdrol wordt gespeeld door Bradley Cooper. Er is kritiek: hij zou er te Joods uitzien, vooral de neus die hem op Bernstein moet laten lijken zou te groot zijn. Het zou stereotypering zijn. Wat vinden onze mediakenners van de kritiek?

We besluiten met de zomertips van Van Zessen en Van den Brink.