Het Mediaforum
KRO-NCRV

Margriet Brandsma: "De zaak Trump is een journalistiek onderwerp dat uitlokt tot speculeren."

  1. Podcastschevron right
  2. Het Mediaforumchevron right
  3. Margriet Brandsma: "De zaak Trump is een journalistiek onderwerp dat uitlokt tot speculeren."

do 3 augustus 2023

Aan tafel zitten Roos Schlikker, Margriet Brandsma en Spraakmaker is Tanja Jadnanansing.

Schlikker haar mediamoment gaat over een goed bedoeld bericht van Ajax. Schlikker: Moet je niet als je je uitspreekt voor de gaypride, je wat steviger uitspreken tegen de gruwelijke reacties op je post?”

Brandsma haar mediamoment gaat over het bericht dat het OM corpsleden niet gaat vervolgen na hun vrouwonvriendelijke uitspraken. Brandsma: “Ik vind de uitspraak van het OM een beetje te makkelijk.” 

De Amerikaanse oud-president Donald Trump moet vandaag, tien uur vanavond Nederlandse tijd, voor de rechter verschijnen. Trump is aangeklaagd voor pogingen om het resultaat van de presidentsverkiezingen in 2020 te beïnvloeden. Brandsma: Als mens ben ik Tump moe.” Schlikker: “Dit gaat hele grote gevolgen hebben voor de volgende verkiezingen.” Is Trump te stoppen?

"Schimmenspel rond crash", kopt de de Telegraaf vandaag over het auto-ongeluk in Amsterdam waar oud-Ajacied Ziyech met zijn Rolls Royce bij betrokken zou zijn. De krant citeert anonieme ooggetuigen die zeggen dat hij mogelijk achter het stuur zat. Volgens de politie is dat helemaal niet bewezen. Bij het ongeluk vielen geen gewonden, wel blikschade. Brandsma: “Het is allemaal heel erg uit de derde, vierde hand. Is het niet allemaal effectbejag? ”Hoe betrouwbaar is een artikel met alleen anonieme bronnen?

Een opmerkelijk bericht over Facebook van eerder deze week. Een anoniem persoon beschuldigde een andere gebruiker op Facebook van het misbruik van vrouwen. Bij de berichten stonden foto's van de man. Een rechter heeft nu tijdens een kort geding in Den Haag besloten dat Facebook de naam bekend moet maken van deze anonieme persoon. De rechter zegt dat er grenzen zijn aan de vrijheid van meningsuiting. Brandsma: “Ik vind het een mooie uitspraak. Het maakt het internet minder vogelvrij.” Is deze uitspraak in het kort geding een goede ontwikkeling?

Tijd voor de zomertips! Nou, met dit zomerweer kunnen we jullie tips wel goed gebruiken. Schlikker tipt een docuserie op Netflix: Il Caso Alex Schwazer. Brandsma tipt ook een serie bij Netflix: Lauchhammer.