Het Mediaforum
KRO-NCRV

Tijs van den Brink: “We waren verrast dat BNNVARA eruit stapte”.

  1. Podcastschevron right
  2. Het Mediaforumchevron right
  3. Tijs van den Brink: “We waren verrast dat BNNVARA eruit stapte”.

do 22 juni 2023

Aan tafel zitten Jaap van Zessen, Tijs van den Brink en Spraakmaker is Rens van Tilburg. 

Het mediamoment van Van den Brink is nieuws vanuit eigenhuis. De EO heeft deze week een nieuw journalistiek platvorm gelanceerd: ‘DIT’. Van den Brink: Op deze manier kunnen we iets bieden aan de mensen die niet de lineaire programma’s kunnen bekijken. Van Zessen: “Het is jammer dat je voor elk programma, elke omroep, op een ander platform moet zijn”. Is dit de toekomst?

Het mediamoment van Van Zessen gaat over een artikel van de New York Times over de bevolking van de Verenigde Staten die ouder is dan ooit.. Van Zessen: “Het deed me denken aan mijn bassischool in de jaren 90, dat we vergrijzing krijgen. Nu hebben we een te kort aan arbeidskrachten. Dan hadden we kunnen weten, maar deze gegevens zijn eigenlijk nooit nieuws.“ Moeten we hier als journalistiek in het algemeen meer aandacht voor hebben?

BNNVARA stopt per 1 augustus met het programma Op1. De omroep heeft een verschil van inzicht ‘over de invulling en aansturing van het programma'. De Volkskrant stelt gisteren in een artikel dat er conflict is ontstaan tussen één van de eindredacteuren Rachel Franse en WNL-directeur Bert Huisjes. Van den Brink: “We waren verrast dat BNNVARA eruit stapte”. Is het zonde dat BNNVARA er niet meer bijzit qua diversiteit van de omroepen?

De Duitse kranten Bild en Die Welt ontslaan bij de regionale edities ruim 200 medewerkers, die gedeeltelijk vervangen zullen worden door artificiële intelligentie. Van Zessen: “Het is alsof er opeens een rekenmachine is uitgevonden voor mensen die voorheen alles in hun hoofd uitrekenden, dat bespaart enorm veel tijd.” Zien we in de toekomst nog meer journalistiek overgenomen worden door AI? Kan complexere journalistiek ook worden gemaakt?