Het Mediaforum
KRO-NCRV

Wendelmoet Boersema: "Wie claimt de geschiedenis? Wie vertelt het verhaal?"

  1. Podcastschevron right
  2. Het Mediaforumchevron right
  3. Wendelmoet Boersema: "Wie claimt de geschiedenis? Wie vertelt het verhaal?"

do 4 mei 2023

Aan tafel zitten Wendelmoet Boersema, Aylin Bilic en Spraakmaker is Geertjan Lassche.

Voor het mediamoment van Bilic wil ze meer aandacht voor de Turkse verkiezingen. Bilic: “Om te bepalen wie daar regeert terwijl jij er niets van in je portemonnee voelt vind ik niet zo kies.” Is er genoeg aandacht voor?

Boersema haar mediamoment gaat over de "Vrouwen van Trouw". Trouw is in het verhaal van Lena van Rijnbach gedoken, die ook voor het destijds illegale Trouw werkte. In maar liefst 5 pagina's krijgt ze eindelijk de eer die ze verdient. Want bij haar overlijden is het enige stukje in de krant de overlijdensadvertentie die haar kinderen hebben betaald met het geld uit haar verzetspensioen. Boersema: “Wie claimt de geschiedenis? Wie vertelt het verhaal?” Hoe kan het dat dit verhaal niet eerder is verteld?

Gisteren waren daar opeens de beelden van een drone boven het Kremlin. Een aanslag? Een test? Trucage? De speculaties buitelden over elkaar heen. Bilic: “Ik vind speculaties een vrij lastig probleem, waar we de laatste jaren steeds meer me geconfronteerd worden”. Hoe blijven we omgaan met dit nieuws waarvan we niet weten wat het doel is van Rusland?

Dan: het verrassingsbezoek van de Oekraïense president Zelenski. Na een bezoek aan Finland werd hij door het Nederlandse regeringsvliegtuig naar Schiphol gevlogen en zojuist heeft hij al een toespraak gehouden voor de Eerste en Tweede Kamer.

Bilic: De grootvader van Zelensky is overlever van de Holocaust. Boersema: “Dus de uitingen dat Zelensky ongevoelig zou zijn voor deze dag, geloof ik niet.” Hoe bijzonder is het eigenlijk dat Zelenski naar Nederland komt?